La Creu Roja alerta que la pobresa es cronifica, sobretot entre la gent gran

L'entitat demana mesures urgents per revertir el que qualifica de "tempesta perfecta", com ara la posada en marxa d'una renda mínima de ciutadania

Publicat el 30 de març de 2017 a les 14:16
L'Observatori de la Creu Roja posa de manifest que la pobresa crònica -de més de 3 anys- afecta el 40% de les persones que atenen, una xifra que s'eleva fins al 62% en el cas de les persones de 60 anys o més. Tot i que un 41% dels atesos tenen feina, els ingressos que els proporciona no són suficient per sortir de la situació de pobresa. Per aquest motiu l'entitat alerta que l'atur de llarga durada, més present entre els adults de més de 50 anys, i els salaris baixos estan posant en risc el cobrament de les jubilacions en un futur. El coordinador de Creu Roja a Catalunya, Enric Morist, ho ha qualificat de "tempesta perfecta" i ha demanat no invisibilitzar totes aquestes persones.

La millora de la situació econòmica encara no ha arribat a les persones més vulnerables. Aquesta és una de les principals conclusions de l'informe, que en aquesta ocasió para especial atenció a la cronificació de la pobresa; és a dir, a les conseqüències per a les persones que han patit pobresa més de 3 anys i les dificultats que travessen per superar-la. Des de l'ONG, avisen que un dels perills d'aquesta cronificació es troba en les persones majors de 50 anys que d'aquí uns 10 o 15 anys, haurien de cobrar jubilació però que, en canvi, és molt probable que no ho puguin fer.

L'informe de Creu Roja posa de manifest que un 16,6% de les persones que atén l'ONG no han cotitzat mai a la seguretat social i un 12,1% ni tan sols ho sap. Morist explica que les condicions per cobrar aquesta prestació faran que molta de la gent que ara té entre 40 o 50 anys, i està a l'atur de fa temps, no cobrarà la jubilació complerta perquè no arribarà a cotitzar els 38 anys necessaris. Entre els que tenen 50 i 59 anys -molts aturats de llarga durada- també es repetirà aquesta mateixa situació, amb l'agreujant que, en el cas que puguin treballar en algun moment, les salaris són baixos i, per tant, les pensions també ho seran. Sabater ha manifestat que la combinació "letal" de ser gran i pobre, es convertirà en un problema immediat.

Com més grans, més pobres

La cronificació de la pobresa afecta el 62% de les persones ateses per l'ONG de més de 60 anys, i per aquest motiu, Morist ha alertat que si no es posen sobre la taula mesures urgents es donarà la "tempesta perfecta" i ha recordat que, malgrat la incipient recuperació econòmica, hi ha moltes persones que "no se'n surten". Ha demanat no invisibilitzar aquest problema per evitar que es converteixi en una situació humanitària i ha recordat que això se sap ara i per tant "no ens podrem sorprendre" quan, d'aquí uns anys, trobem més gent gran pobra. Morist també alerta de les conseqüències sobre les famílies, ja que durant la crisi, els pensionistes han pogut ajudar a fills i nets, cosa que d'aquí a uns anys, no serà possible.

La solució? La renda mínima de ciutadania

Una de les solucions que demana la Creu Roja a les administracions és la renda mínima de ciutadania que permeti, entre altres coses, deixar de "demanar" a les persones amb més problemes econòmics. La Creu Roja assegura que aquesta condició fa minvar la salut emocional i també física de les persones i que ja són el 100% d'aquests pobres crònics que reconeixen que la situació econòmica els afecta.

El coordinador de l'entitat també ha volgut desmentir el que qualifica de "mantra" en negar que una renda garantida d'uns 600 euros per persona, pugui propiciar que les persones no vulguin treballar. Per Morist, ningú vol viure amb només 600 euros i els que així ho manifesten "tenen altres problemes". Aquest ingrés mínim hauria de concentrar totes les ajudes actuals i evitar el que considera un "atemptat a la dignitat", segons el responsable de la Creu Roja.

L'Observatori de l'ONG xifra en un 40% les persones en situació de pobresa crònica, i alerta que 8 de cada 10 persones ateses pateixen pobresa severa, és a dir, que en llars de 4 persones s'ingressen menys de 1.193. Per primera vegada des de 2011 però, la principal font d'ingressos d'un 33,9% dels atesos és la feina. Tot i que a priori, podria semblar una bona notícia, Morist ha recalcat que no ho és perquè només evidencia que actualment, les condicions laborals, no ajuden a sortir d ela situació de pobresa. En aquest sentit des de la Creu Roja també han donat un toc d'alerta a empresaris i ocupadors, per evitar perpetuar aquestes limitacions que provoca que, el 41,3% dels treballadors enquestats tenen dificultats per cobrir les necessitats bàsiques.

Els subministraments són una d'aquestes necessitats i en aquest aspecte, l'estudi constata que les persones que no poden mantenir la llar a una temperatura adequada han crescut en 40 punts en 6 anys, passant del 42% dels enquestats el 2001, al 81% el 2017. A més, els responsables de l'estudi han recordat que les enquestes es realitzen als mesos de setembre i octubre i per això consideren que, si es fessin en els mesos de més fred, encara es donarien xifres més alarmants.

La feminització de la pobresa es confirma

La desocupació és una de les causes més flagrants de la pobresa, i afecta molt més a les dones que als homes. Tot i que fons als 50 anys, els homes estan temporades més llargues sense feina, a partir d'aquesta edat, les dones dupliquen els períodes de desocupació enfront els homes. Es calcula que, de mitjana, poden estar 48 mesos, mentre que un home, tan sols 24. Morist ha explicat que ser dona, a partir dels 50 anys, a més de ser gran i pobra, és un factor de "vulnerabilitat més" que no se solucionarà fins que canviïn determinats "estereotips".