.jpg)
La delegació boliviana al centre de residus de la Conca de Barberà Foto: CCCB
La Conca de Barberà se situa, des de fa anys, per sobre de la mitjana catalana pel que fa a la recollida selectiva de residus. Amb prop d'un 50% d'aprofitament, la comarca ha estat exemple diverses vegades per a altres institucions del país, i de l'estat.
Ara però, la gestió de residus de la Conca ha traspassat fronteres internacionals. Aquest dilluns i gràcies a un projecte de cooperació de l'Agència de Residus de Catalunya amb el finançament de la Diputació de Barcelona, la comarca va rebre la visita de dos alcaldes bolivians i del director general de gestió de residus sòlids del ministeri de Medi Ambient de Bolívia.
Aquest país de l'Amèrica Llatina, que compta amb tan sols un 4% d'aprofitament dels residus que genera, va fer una petició d'ajuda a la conselleria de Medi Ambient de la Generalitat l'any 2007. Des de llavors, l'Agència de Residus de Catalunya, s'ha ocupat d'assessorar el país i ha ajudat a crear la institució per gestionar la recollida de residus.
A més, al llarg dels anys, s'han pogut implantar en alguns municipis proves pilot de recuperació de matèria orgànica. És el cas dels municipis de Pinto i Tiquipaya al departament de Cochabamba. Els alcaldes d'aquestes dues poblacions, que s'han desplaçat aquests dies a Catalunya, han pogut veure diverses instal·lacions de recuperació de residus i han conegut les experiències de la recollida selectiva als domicilis catalans.
L'alcalde de Tiquipaya, Saul Cruz, explicava que els seus municipis tenen encara un llarg camí a recórrer i que ja tenen algunes experiències amb la recuperació de residus orgànics i la generació de compost. El batlle bolivià, que governa una ciutat de 80.000 habitants, s'emportava de la Conca de Barberà diverses idees per implementar a la seva ciutat com la recollida selectiva a les llars.
.jpg)
La delegació anava acompanyada de tècnics de l'Agència Catalana de Residus Foto: CCCB
Bladimir Gutiérrez, director general de gestió de residus sòlids del ministeri de Medi Ambient de Bolívia, recordava que gràcies a la cooperació amb l'Agència de Residus de Catalunya s'ha avançat en la gestió dels residus al país. Gutiérrez creu que les experiències que es poden implementar a municipis com Tiquipaya o Pinto, poden esdevenir model per a altres ajuntaments del país que podrien adoptar els sistemes que s'implementin de recollida selectiva, recuperació i gestió del residu. El director assenyalava que Bolívia té encara molt camp a recórrer pel que fa a residus orgànics ja que el 60% dels residus generats en total són fracció orgànica.
A més, gràcies a la cooperació amb l'Agència de Residus de Catalunya, avui existeix a Bolívia un avantprojecte de llei de gestió de residus sòlids.
Segons expliquen els tècnics de l'Agència de Residus de Catalunya, el centre de residus de la Conca de Barberà era una instal·lació ideal per a que la coneguessin el alcaldes bolivians ja que a la mateixa planta es pot veure el procés de l'obtenció del compost i el dipòsit controlat.