
El Secretari General de la Confederació del Comerç de Catalunya, Miquel Àngel Fraile, ha avançat aquest dimarts alguns detalls tècnics del sorteig de la Grossa, la nova loteria catalana que se celebrarà per Cap d'Any. En el marc de l'espai 'L'entrevista de l'estiu' del canal 3/24 Fraile ha apuntat que la distribució es farà en més de 25.000 punts de venda, bàsicament “botigues, mercats i supermercats, però no en grans superfícies”, als quals cal afegir “els més de 2.000 punts de venda de l'actual xarxa de distribució de Jocs i Apostes de la Generalitat”. La Confederació del Comerç de Catalunya, que ha assumit el paper d'impulsora d'aquesta loteria, s'implica així directament en la distribució i venda de la Grossa.
La Grossa constarà de 100.000 números, distribuïts en 30 sèries a un preu de 5 euros cada una, una diferència important amb la loteria de Nadal, que actualment emet també 100.000 números, però en 160 sèries de bitllets, compostos per 10 dècims a un preu de 20 euros cadascun. Això vol dir que la venda màxima de la Grossa serà de 15 milions d'euros, mentre que la loteria de Nadal pot arribar a vendre 3.200 milions d'euros. En tot cas, com ha assenyalat Fraile, “per 150 euros es pot tenir un número sencer de la Grossa”.
“Amb la Grossa tothom hi guanya -ha apuntat Fraile- tant els ciutadans de Catalunya perquè els premis es quedaran aquí, com pels beneficis socials, que aniran a ajudar els infants”. El representants dels comerciants ha assenyalat en aquest sentit que la Grossa “és la nostra Marató” i s'ha mostrat confiat que aquesta sigui “un èxit”. De fet, no es tanca la porta a possibles ampliacions, celebrant nous sortejos en altres dates o ampliant l'emissió.
A la venda a mitjans setembre
Els números de la Grossa es començaran a distribuir “durant la segona quinzena de setembre”, però encara no està detallada la relació de premis, tot i que Fraile ha apuntat que “els premis tindran la mateixa consideració que la loteria de Madrid”. De fet, el primer premi està dotat amb 100.000 euros per número, i com aquest té un preu de 5 euros, és equiparable als 400.000 euros que dóna la loteria de Nadal al dècim de 20 euros.
A més d'afirmar que “un dècim de cinc euros no és una despesa important”, Fraile ha afegit que la Grossa “és una iniciativa innovadora i que es fa entre mig de dos grans sortejos, els de Nadal i el Nen”, una operació amb cert risc, tot i que s'ha mostrat confiat que pugui “assolir els 15 milions d'euros previstos”.
Pel que fa al sorteig, que se celebrarà el 31 de desembre, encara no es coneixen el lloc ni la manera com es farà. Fraile, en aquest punt, ha demanat en tot cas, “la implicació dels mitjans de comunicació i de la ciutadania”.