La llei trans ja és llei

El Congrés dels Diputats aprova el marc legal que reconeix el dret a l'autodeterminació de gènere sense canvis en l'aval judicial per fer canvis de nom i sexe, que només serà necessari entre els 12 i 14 anys

Membres de la Federació Plataforma Trans manifestant-se a les portes del Congrés
Membres de la Federació Plataforma Trans manifestant-se a les portes del Congrés | Cedida
22 de desembre de 2022, 15:00
Actualitzat: 15:00h
El govern espanyol va tramitar d'urgència a principis de setembre la llei trans, que havia aprovat a finals de juny. Aquesta urgència, però, s'ha allargat fins a aquest dijous, quan finalment el Congrés dels Diputats ha aprovat definitivament la polèmica norma impulsada pel Ministeri d'Igualtat d'Irene Montero i que ha comportat disputes internes al PSOE.


L'aprovació de la llei trans ha provocat divisió al partit de Pedro Sánchez, amb la dimissió de Carla Antonelli -la primera diputada trans a l'Estat- de l'Assemblea de Madrid com a màxim exponent de la disputa. Un sector de la formació defensava aferrissadament tots els punts de la legislació, mentre d'altres han criticat els apartats vinculats a la minoria d'edat o la violència intragènere. Concretament, ha estat l'autodeterminació de gènere -que una persona pugui canviar-se el nom i el sexe només amb la seva voluntat- el punt més conflictiu pel qual els sectors més tradicionals dels socialistes van demanar canvis profunds en la redacció de la norma, amb la intenció d'aconseguir que els menors entre 14 i 15 anys necessitessin aval judicial per fer el canvi de nom i sexe.

Finalment, i sis mesos després de l'aprovació per part de l'executiu espanyol, la llei trans ja és llei gràcies als vots de tots els grups parlamentaris, a excepció de PP, Vox i bona part de Ciutadans. A banda, l'exvicepresidenta espanyola Carme Calvo s'ha abstingut. Així, Unides Podem guanya definitivament la batalla després que la comissió d'Igualtat de la setmana passada deixés tancada la qüestió: el canvi de nom i sexe entre els 12 i 14 anys requerirà aval judicial, consentiment dels pares o representants legals entre els 14 i 16, i serà totalment lliure a partir dels 16 anys. 

Tot i que encara hi havia petits dubtes sobre la posició del PSOE després que la seva esmena per fer el canvi d'edat en l'aval judicial no fos aprovada, la secretaria d'Igualtat socialista, Andrea Fernández, va aclarir-ho aquest dimecres: "En més de 40 anys, el PSOE ha acompanyat i liderat els avenços socials. Ni els vam fallar al passat, ni els fallem ara, ni els fallarem al futur. Avui ho tornarem a demostrar, el grup més important, el més nombrós, en l'aprovació d'aquesta llei".

Més enllà de l'autodeterminació de gènere, el nou marc legal també prohibirà les teràpies de conversió. De fet, seran sancionades amb multes que poden elevar-se fins als 50.000 euros. "El que necessita cura no és ser trans, sinó tenir LGTB-fòbia", va defensar Montero, que també va parlar d'un reforç sobre l'educació sexual precisament perquè no es produeixin escenaris de discriminació per motiu d'identitat de gènere.

La llei també reconeix el dret a no-discriminació de les persones en els centres de treball i demana treballar per la inclusió de les persones trans, però especialment de les dones trans, reconeixent que la bretxa salarial que pateixen és encara més gran. El fet de no contractar persones trans, negar-los l'accés a serveis o no llogar-los o vendre'ls un pis també serà considerat una infracció greu, amb multes que també poden arribar fins als 50.000 euros.