
La portaveu del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha assegurat que aquest mateix mes de maig l'executiu aprovarà la polèmica Llei orgànica per a la millora de la qualitat educativa (Lomqe) proposada pel ministre Wert amb l'objectiu d'espanyolitzar els nens catalans . La vicepresidenta ha afegit que el projecte garantirà la "llibertat" dels pares a poder escollir la llengua en que volen que els seus fills rebin l'ensenyament, un extrem pensat específicament per a Catalunya i el seu model educatiu basat en la immersió lingüística en català i només per garantir l'ús d'una llengua, la castellana.
Tant és així que la mateixa Lomqe no preveu que aquesta mateixa 'llibertat' d'escollir afecti els parlants de l'acientífic lapao , perquè ni tant sols és oficial, ni tampoc els dels pares valencians i balears que vulguin models d'immersió en català, perquè els governs respectius estan duent una política educativa contrària a permetre que els pares puguin triar la llengua de l'escolarització .
Tot i les previsions que apuntaven a que la llei s'aprovaria avui, al final s'ha ajornat per poder tancar aspectes pendents de la memòria econòmica seguint les indicacions que va fer el Consell d'Estat en el seu informe. La portaveu ha dit que la memòria econòmica podria incloure novetats com l'ús de fons europeus per aconseguir una major dotació per al seu desenvolupament.
Malgrat aquest endarreriment, Sáenz de Santamaría ha asseverat que la norma manté els seus "pilars essencials". Sobre el tracte que la norma dóna al català, ha assegurat que el text que finalment s'aprovi garantirà la "llibertat que estableix la Constitució i que ha reconegut el TC perquè es pugui escollir la llengua en que es rep el primer ensenyament". Ha afegit que és "obligació" de totes les administracions, tant de l'estatal com de la que té la gestió d'aquesta àrea, donar compliment a la llibertat dels pares. "I això quedarà garantit a la llei", ha dit.
Ha assegurat que durant tot el procés, el ministre d'Educació, José Ignacio Wert, ha procurat treballar amb totes les comunitats autònomes i "especialment amb Catalunya". En aquest sentit, ha dit que si es pot arribar a un acord amb el Govern serà benvingut però que si no és així, "el govern (espanyol) el que ha de fer és garantir el compliment de la Constitució, la llei i els drets que els tribunals han reconegut". Ha afegit que ho farà establint els "mecanismes necessaris" perquè els ciutadans que tenen garantits determinats drets a través de sentències també els tinguin reconeguts a la pràctica. Ha dit també que la llengua ha de ser "una eina al servei de la persona" i no ha de servir perquè una administració dugui a terme una determinada política.
D'altra banda, la portaveu ha destacat la importància de la llei i ha defensat que el seu màxim objectiu és millorar la qualitat educativa que reben els joves espanyols. Ha afirmat també que durant tot el procés de la seva creació s'han escoltat molts agents i s'han acceptat al·legacions provinents de diversos col·lectius, tot i que ha reconegut que els elements fonamentals estan "dissenyats i tancats a nivell de govern". Per últim, ha dit que el seu executiu està disposat a "analitzar i estudiar" totes les esmenes que es presentin durant el tràmit parlamentari.