La Policia desallotja els indignats acampats al Raval de Terrassa

El consistori assegura que s'havien pactat cinc tendes i se'n van plantar una vintena

Publicat el 14 de novembre de 2011 a les 13:13
La Policia Local de Terrassa ha desallotjat una seixantena de persones que pretenien passar la nit en una vintena de tendes de campanya al Raval de Montserrat, davant de l'entrada a l'Ajuntament aquest diumenge. L'acció formava part de les que el col·lectiu d'Indignats de Terrassa farà fins al 20-N en el marc de la campanya electoral. Els desallotjats asseguren que van rebre cops i diuen que denunciaran els fets. Des de l'Ajuntament es titlla l'acció d'"impecable" i diuen que hi ha imatges que ho demostren. A més, indiquen que s'havia pactat que es plantessin cinc tendes de forma simbòlica. Finalment es va ordenar el desallotjament per "garantir l'ús ciutadà, comercial i cultural".

Els indignats de Terrassa fan una assemblea setmanal a la plaça. Després de la d'aquest diumenge, una seixantena de persones van decidir quedar-se a passar-hi la nit en una vintena de tendes de campanya. Aquesta decisió tombava l'acord al qual representants del col·lectiu havien arribat al matí amb l'Ajuntament, veïns i membres de les associacions comercials, segons el qual es permetria plantar cinc tendes de forma simbòlica a canvi que el consistori donés suport a l'agenda d'activitats prevista pels indignats per a aquesta setmana.

L'Albert, portaveu del col·lectiu d'indignats, ha explicat que cap a les dotze de la nit va començar a arribar la policia. "Ens van treure de males maneres", ha assegurat, amb "cops i tibades". Els indignats s'havien agafat dels braços per exercir resistència passiva al desallotjament. Mentrestant, les xarxes socials van recollir la notícia de l'acció policial. Unes 200 persones, segons els indignats, es van concentrar a l'entorn del lloc de l'acampada.

Els indignats han demanat informes mèdics dels cops que asseguren que van rebre, i amb aquesta documentació presentaran denúncies contra l'acció policial. A més, a les vuit del vespre d'aquest dilluns s'ha convocat una concentració de rebuig davant l'Ajuntament. L'agenda d'actes, asseguren, continua vigent.

Garantir l'ús ciutadà, comercial i cultural del raval

De la seva banda, des de l'Ajuntament de Terrassa el tinent d'alcalde Jordi Ballart ha explicat que la decisió del desallotjament es va prendre després que l'assemblea tombés l'acord, acord al qual s'havia arribat "després d'un ampli procés de negociació" i de "constatar el rebuig" de les associacions de comerciants i els veïns del centre a l'acampada. A més, segons Ballart, l'acampada impedia compatibilitzar la voluntat reivindicativa amb "l'activitat comercial i cultural" que té lloc en aquesta plaça, més ara que s'acosta la campanya de Nadal.

El tinent d'alcalde ha assegurat que l'operació policial va ser "impecable, correcta i proporcional", i ha negat que en cap moment s'emprés la violència. Ha assegurat que "hi ha imatges que ho corroboren". Sí ha admès que la part final del desallotjament "va ser complicada" perquè una desena de persones va oferir més resistència. També ha dit que sis policies van resultar ferits lleus.

Amb tot, Ballart ha refermat la voluntat de diàleg i pacte amb el col·lectiu, al qual ha recordat que, a les portes de la campanya de Nadal, cal poder "compatibilitzar els usos" de l'espai públic de Terrassa. "En l'actual situació de crisi -ha dit- és molt important que els comerciants i la ciutadania pugui desenvolupar la seva activitat amb total normalitat".

Al seu parer l'acampada prevista pels indignats podria haver perjudicat "la campanya comercial de Nadal, el recorregut del Trenet del Centre, les activitats culturals i nadalenques, així com la càrrega i descàrrega per a l'aprovisionament de mercaderies dels comerços i del Mercat de la Independència".