La Rotonda de Barcelona renaixerà a la tardor sense esquivar la polèmica

Nuñez i Navarro ha invertit 70 milions a l'emblemàtic edifici de l'avinguda Tibidabo | La finca conserva la façana i un templet modernista, i acollirà oficines, comerços i un aparcament | La plataforma veïnal Salvem la Rotonda va impugnar el projecte i encara manca una sentència

Publicat el 10 de juliol de 2016 a les 16:07
L'emblemàtic edifici modernista de La Rotonda de Barcelona renaixerà a la tardor, després de sis anys d'obres i 70 milions d'euros d'inversió del grup Nuñez i Navarro. L'imponent edifici, ubicat a l'avinguda Tibidabo, es destinarà a oficines, comerços i aparcament. De modernista bàsicament es conserva la façana i el templet que la corona. La plataforma veïnal Salvem la Rotonda va impugnar als tribunals el pla de millora i la llicència del projecte: sobre el pla, ha guanyat el grup promotor, però encara queda per resoldre el pols sobre la llicència.

La finca es va construir a partir del 1906 per encàrrec del farmacèutic Salvador Andreu a l'arquitecte Adolf Ruiz, però acumula un historial de retocs, ampliacions i canvis d'ús. Va ser habilitada com a residència familiar, hotel i hospital, successivament. Els anys 70 es va salvar de l'enderroc per la pressió ciutadana, i el 1999 Nuñez i Navarro va comprar l'edifici, d'uns 11.000 metres quadrats. Aquesta setmana s'ha retirat la lona que el cobria per les obres, i a finals de setembre els veïns podran redescobrir-lo en unes jornades de portes obertes.
 

S'han conservat la façana i el templet modernistes de l'edifici. Foto: Anna Mas/Nuñez i Navarro


La intervenció, encara en marxa, l'ha ideat l'arquitecte Alfredo Arribas, que ha apostat "per la màxima recuperació possible" de l'edifici original, segons Nuñez i Navarro. El promotor subratlla que s'han rescatat i protegit el volum primigeni, les façanes principals i l'interior "recuperable" de la construcció original modernista. Ha afegit que s'han respectat íntegrament el Pla Especial de Patrimoni i del Pla General Metropolità (PGM). La gestora cultural Txell Jubany ha defensat que "la intervenció suposa retornar a l'edifici el seu aspecte original modernista".

Salvem la Rotonda: "Si s'hagués restaurat, ara seria una meravella"

Àngels Garcia, de Salvem la Rotonda, rebutja que s'hagi recuperat el màxim possible i, en declaracions a NacióDigital, lamenta que s'hagi construït un edifici nou al darrere. "Si s'hagués restaurat, seria una de les meravelles de la ciutat. Ara tenim una façana amb un mort afegit al darrere", ha criticat. Resten a l'espera de la sentència sobre la llicència, la qual segurament no arribi fins a l'any que ve, un cop ja funcioni de nou l'edifici. Si la sentència és favorable als veïns, Garcia espera que com a mínim serveixi perquè "no es torni a destrossar un edifici històric".

L'advocat dels veïns, Carles Puigdomènech, ha explicat que el Suprem va donar la raó al promotor en el recurs del pla de millora, sense entrar en el fons de l'assumpte. Es dóna el cas que, quan els veïns es van assabentar del projecte i el van voler impugnar, feia més d'un any que estava aprovat. En relació al contenciós-administratiu de la llicència, ara es reprendrà, ja que estava aturat a l'espera de resoldre's l'altre recurs. Ha recordat que disposen de dictàmens de pèrits designats pel jutjat que donen la raó als veïns sobre l'alçada de l'edifici.
 

Detalls florals del templet modernista de l'edifici de La Rotonda. Foto: Anna Mas/Nuñez i Navarro


 

Un capitell modernista del templet de la finca. Foto: Anna Mas/Nuñez i Navarro