Els científics estan d'acord amb la tesi que la malaltia va passar de ximpanzés a humans. A partir d'aquí, va ser una "combinació de factors que va crear la tempesta perfecta per l'emergència del VIH, que el va portar a una epidèmia general i amb una inèrcia imparable", declara Oliver Pybus, un dels directors de la investigació. Aquests factors són els canvis demogràfics i humans: l'augment de la població i l'expansió del ferrocarril al país sota el colonialisme belga, el comerç sexual i el sistema de salut pública.
La investigació determina que, durant l'època colonial, el virus es va anar estenent lentament a través de la xarxa fluvial i ferroviària. No va ser fins l'any 1960 que la sida va triplicar la seva taxa d'infecció degut a l'augment de la prostitució i pel tractament que les clíniques van fer de les malalties de transmissió sexual. Els investigadors han descobert que es van fer "campanyes de salut pública amb xeringues mal esterilitzades".
Aquesta descoberta és important per recordar que "les pandèmies no només estan causades per un virus, sinó pel comportament social", explica David Posada.