Què és la síndrome postvacacional?
S'anomena així la situació en què una persona que es reincorpora a les seves tasques de rutina diàries presenta un estat de tristor, ansietat o desadaptació temporal. Acostuma a tenir lloc després d'un període de vacances, ja que trenquen les pautes de conducta habituals.
Aquest estat sol ser temporal i no s'hauria d'allargar més de tres o quatre dies. La comunitat científica, en concret el DSM V (Manual diagnòstic i estadístic de trastorns mentals en la seva última edició), no reconeix l'existència d'aquesta síndrome o depressió. S'hauria de tractar com un estrès abans de la reincorporació laboral.
Com es pot evitar?
La principal causa que pot generar aquest trastorn és que la feina resulti desagradable, poc desitjable i gens creativa. En canvi, Thomas destaca que si la feina que es té és valorada i l’entorn laboral és favorable fa que un mateix se senti realitzat, i la síndrome no sol aparèixer. Al contrari, s’experimenta el desig de tornar al lloc de treball.
Com es detecta?

Insomni, angoixa i depressió són alguns dels símptomes que s'experimenten amb aquest síndrome Foto: Pixabay
Acostuma a ser la mateixa persona qui verbalitza aquestes situacions de malestar, ansietat i mal humor davant la imminent reincorporació al lloc de treball. També pot ser que el seu entorn familiar noti un canvi d'humor, angoixa i nerviosisme.
Quins símptomes s'experimenten?
Angoixa, insomni, desadaptació i estrès són símptomes que, a vegades, solen aparèixer. El més freqüent és que desapareguin al cap de poc temps, quan s'està a ple rendiment. Si no és el cas, s'haurà d'esbrinar quins són els elements que impedeixen que existeixi una normalització.
També, si l'angoixa i l'ansietat s'allarguen i es produeix algun tipus d'interferència amb la vida normal, s'hauria de recórrer a un professional de la salut perquè recomani un tractament adequat.
Com hem d'afrontar la tornada a la rutina?
Normalment es recomana, si s'ha viatjat, que el retorn de les vacances es produeixi un parell de dies abans d'incorporar-se a la feina. Així la persona es podrà acostumar progressivament i s'adaptarà a la nova rutina. Per exemple, en el cas de les feines domèstiques, s'aconsella aprofitar aquests dies per omplir la nevera, fer la bugada i neteja general. D'aquesta manera, quan arribi a casa després de la jornada laboral no tindrà tasques acumulades.
Per altra banda, és bo preparar-se mentalment pel retorn a la rutina, pensant de forma positiva en la feina. Una vegada ens trobem al lloc de treball, ens hem d'ocupar, al principi, d'aquelles tasques que siguin més agradables i senzilles (sempre i quan sigui possible), i deixar per més endavant aquelles que siguin més complexes i requereixin major concentració.

Fer la bugada, per exemple, ajuda a preparar-se per la tornada a la rutina Foto: Pixabay
Cal acceptar i reconèixer també que altres persones de l'entorn laboral es poden trobar en la mateixa situació. Per tot això, és recomanable fer activitats de tipus social i d'oci durant el temps lliure.
Com acostumem el nostre cos als horaris habituals?
La millor situació seria la d'iniciar, com més aviat millor, des del mateix dia de retorn, un horari i unes pautes el més similar possibles a les de la resta de l'any. Realitzar algun tipus d'exercici físic, menjar sa i dormir entre set i vuit hores diàries.