La sisena onada ressuscita el xoc entre la Generalitat i la Moncloa per les restriccions

Aragonès retreu a Sánchez que "s'equivoca" no actuant d'acord amb la "gravetat" del moment i avisa que "és absolutament temerari" no limitar la mobilitat i les interaccions

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant la conferència de presidents
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant la conferència de presidents | Govern / Jordi Bedmar
Bernat Surroca / Sara González
22 de desembre de 2021, 21:30
Actualitzat: 23 de desembre, 12:38h
La conferència de presidents ha estat una mena de retorn al passat. 21 mesos després del primer confinament, la Covid enfila la sisena onada a les portes de Nadal i, tot i que la vacunació és el factor diferencial per reduir la gravetat de la malaltia, com s'encara noves xifres rècord de contagis que amenacen una altra vegada amb el col·lapse del sistema sanitari ressuscita el xoc entre la Generalitat i la Moncloa. Catalunya torna a l'escenari de restriccions d'impacte social i econòmic a l'espera de l'aval de la justícia. Per contra, el govern espanyol es resisteix a liderar mesures dràstiques i s'encomanen a d'altres com la de fer obligatoril'ús de la mascareta a l'exterior i accelerar la tercera dosi

Aragonès no només ha titllat de "clarament insuficients" les mesures que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha proposat a les autonomies, sinó que ha manifestat "decepció" i l'ha advertit que s'"equivoca" i que "és absolutament temerari" no atendre la gravetat de la situació. De fet, ha desacreditat imposar la mascareta als exteriors, tot deixant anar que era una mesura estètica per "fer veure que es prenen decisions". La vacunació, ha dit el president de la Generalitat, és cabdal, però ha advertit que, per molt ràpid que es pretengui anar, no hi ha temps material per generar la protecció suficient per fer front a l'impacte de la sisena onada. "Hem de prendre algunes mesures d'onades anteriors. Dures i doloroses, però necessàries", ha assegurat. 

El seu discurs ha estat oposat al de Sánchez, que ha argumentat que la situació de la sisena onada és "diferent" a la de l'any passat perquè l'"'evidència" diu que la variant òmicron és de "menor gravetat gràcies a la vacunació" i que, per això, no s'han de prendre mesures tan severes com en anteriors ocasions. "No estem al Nadal del 2020 perquè els espanyols s'han vacunat", ha insistit, tot afegint que les dades d'ocupació hospitalària no tenen res a veure amb les de fa un any. La realitat és, però, que els experts i els comitès científics no han proposat la mascareta obligatòria a l'exterior, de la mateixa manera que tampoc els assessors de la Generalitat suggerien el toc de queda.

Aragonès ha carregat contra Sánchez, no per les propostes exposades, sinó perquè no ha plantejat mesures que incideixin en la reducció de la interacció social i la mobilitat, reclamacions que sí que fan de forma urgent les veus científiques. Mentre la Generalitat aposta per reduir les trobades a deu persones, limitar l'aforament a la restauració, tancar l'oci nocturn i el toc de queda, la proposta del president espanyol passa, més enllà de la mascareta a l'exterior, per accelerar la tercera dosi, facilitar els tests d'ús professional a les farmàcies o l'autorització per contractar sanitaris jubilats i prejubilats o especialistes formats en països fora de la Unió Europea. 

Sánchez, entre els seus assessors científics i Ayuso
Catalunya, doncs, ha defensat gairebé en solitari unes restriccions que ni Sánchez ni altres autonomies, a l'espera de la decisió final, estan disposades a prendre en aquests moments. El president del govern espanyol ja va deixar entreveure en la declaració institucional del diumenge queno apostaria per mesures severes com la d'altres països d'Europa, tot argumentant que la vacunació a Espanya ha estat exitosa. Assetjat per una dreta contrària a les mesures i que té a Isabel Díaz Ayuso com a paradigma de presidenta que presumeix de no imposar restriccions, Sánchez ha optat per mesures de caràcter més estètic que d'impacte a curt termini.

Defensar les restriccions hagués fet inevitable haver de fer front a un nou fons Covid que el president espanyol no ha mencionat i que tant Aragonès com el lehendakari Iñigo Urkullu han reclamat per compensar els sectors afectats per les limitacions i per reforçar el sistema sanitari. Així doncs, l'aposta de Sánchez passa per accelerar un calendari de vacunació que inclou l'objectiu de tenir el 80% de la població d'entre 60 i 69 anys amb tercera dosi abans de finals d'any i el 70% dels infants d'entre 5 i 11 anys vacunats amb segona dosi la setmana del 19 d'abril. Ofereix l'exèrcit per agilitzar el procés. Per la resta, deixa en mans de les autonomies l'opció d'anar més enllà i liderar mesures més severes.

A Catalunya, el Govern ha apostat per restriccions similars a les de Nadal de l'any passat. A un ritme d'11.000 contagis diaris, el Departament de Salut -que fins fa poques setmanes encara insistia que no caldrien més mesures i confiava en el certificat Covid-, considera que cal reduir la interacció social per evitar que el sistema sanitari corri el risc de col·lapse. La vacunació funciona -un dels compromisos de la reunió de presidents és potenciar-la- però els CAP ja es troben sota molta tensió i les UCI continuen creixent. 

El Govern ha recuperat el toc de queda d'una de la matinada a sis del matí en aquells municipis de més de 10.000 habitants, i també la limitació de les reunions a un màxim de deu persones. Aquestes dues mesures, que limiten drets fonamentals, estan pendents de l'aval del TSJC, que aquest dimecres ha rebut la resolució del Govern i s'hauria de pronunciar de cara a demà. Les mesures entren en vigor la nit de dijous a divendres, just abans de les festes de Nadal. Salut també ha ordenat el tancament de l'oci nocturn i limitar al 50% l'aforament de bars i restaurants, i al 70% a la cultura, gimnasos i estadis. Aragonès ha traslladat a Sánchez la necessitat de fer extensives mesures dràstiques arreu de l'Estat, tenint en compte l'alta interacció que hi ha entre territoris especialment aquests dies.

S'acosta el segon any en pandèmia i a la sisena onada provocada per la variant òmicron ha tornat a posar sobre la taula de discrepàncies -que es van viure de manera especialment crua els mesos de març i abril de 2020- entre la Generalitat governada per Quim Torra i la Moncloa sobre com donar-hi resposta. Amb la diferència que ara el xoc es produeix en una etapa de represa del diàleg entre Aragonès i Sánchez. Pressionat per la dreta i amb cicle electoral que s'inaugura el 13 de febrer a Castella i Lleó, el president espanyol opta de moment per mesures cosmètiques per fugir de la gestió impopular, mentre la Generalitat prefereix pecar per excés i no per defecte i confia que els tribunals donin el vistiplau al seu paquet de restriccions. L'impacte òmicron dirimirà fins a quin punt cadascun d'ells ha errat o encertat. 

Arxivat a