
Els productes frescos mantindrien la data de caducitat, segons la proposta que estudiarà la UE. Foto: Albert Segura
Eliminar la de caducitat dels productes que no suposen cap risc per a la salut si es consumeixen un cop superada aquesta data recomanada. És la proposta que ha posat sobre la taula la comissió de medi ambient del parlament europeu en el marc d'una bateria de mesures per reduir el malbaratament d'aliments a la UE. Ara la Comissió Europea, el braç executiu de les institucions comunitàries, estudiarà la iniciativa i valorarà si la tira o no endavant. Abans, però, encara haurà de passar pel ple de l'eurocambra a principis de maig.
Els eurodiputats que signen la proposta defensen la necessitat que les autoritats de cada país decideixin quines dates de caducitat es poden eliminar. Consideren que hi ha productes que no es fan malbé fins al cap de molts mesos i creuen que, en aquests casos, no seria necessari mantenir la presència a l'etiqueta d'aquesta data recomanada. A més, també demanen que es faci pedagogia entre la ciutadania perquè quedi clar que la frase "consumir preferentment abans" d'un determinat dia és només "orientativa" i no implica que l'aliment s'hagi de llençar un cop superada la data assenyalada si encara està en bon estat.
Els eurodiputats de la comissió de medi ambient creuen que aquestes mesures són "imprescindibles" per reduir el malbaratament d'aliments i complir amb els objectius fixats per la mateixa Unió Europea. Segons les institucions comunitàries, el 2025 s'hauria d'haver reduït un 30%, un percentatge que caldria elevar fins al 50% de cara al 2030. Les dades de la UE indiquen que la quantitat de productes llençats abans d'hora suma 88 milions de tones l'any, gairebé dos quilos per cada ciutadà europeu.