La URV i els historiadors locals analitzaran la petjada de la Batalla de l'Ebre

Avui es compleixen 75 anys de l'inici de l'enfrontament més sagnant de la Guerra Civil

Publicat el 24 de juliol de 2013 a les 22:43
Enguany es compleixen setanta-cinc anys de la batalla, que va ser una de les més crues de la Guerra Civil Foto: www20.gencat.cat

El departament d'Història Contemporània de la URV lidera un estudi interdisciplinari format per personal universitari i historiadors locals per tal d'entendre totes les claus de la batalla més crua de la Guerra Civil, setanta-cinc anys després del conflicte.

La Universitat Rovira i Virgili ha organitzat un grup d'investigació que analitzarà sobre el terreny totes les dades que es coneixen de la batalla per fer-ne un estudi rigorós sobre el terreny. Aquest equip comptarà amb professors i estudiosos de la universitat, però també es vol obrir a altres entitats locals de la zona, com són associacions culturals de les poblacions de l'Ebre, historiadors locals i afeccionats a la història que vulguin participar en els treballs d'investigació.

L'objectiu bàsic d'aquest estudi és aprofundir en aspectes encara poc coneguts de la Batalla i difondre, des de la perspectiva local, aquelles investigacions que ajudin a entendre els aspectes més globals del fet. El projecte també vol servir com a exemple de com s'aplica el mètode de treball científic aplicat a una investigació històrica, per millorar futurs projectes d'història local.

Per exemple, una de les primeres fites de l'estudi serà aprofundir en el que va suposar la participació de les Brigades Internacionals a la Batalla, en concret sobre la XIV Brigada mixta La Marsellaise, una fracció que, segons els responsables de la investigació, "va tenir un paper cabdal" en el conflicte i de la que falta descobrir com els seus membres van acceptar fer d’esquer per distreure el gruix de l’atac franquista, permetent així que a altres zones l’Exèrcit Popular de la República (EPR) pogués creuar el riu sense entrebancs.

Científics experts i col·laboradors locals

Per part de la URV, l'equip està format pel catedràtic d'Història Contemporània Josep Sànchez Cervelló –que serà el coordinador de l'equip–, el professor Xavier Moreno, el catedràtic de Ciència Política i de l'administració Alberto Reig i els joves investigadors Xavier Tolosana, Josep Sauro, Robert Zepeda, Xavier Royes i Àlex Cervelló. També formaran part de l'equip els professors de secundària Carles Lleixà i Marc March.

Entre les institucions que participen en l'estudi cal comptar-hi el Centre d'Estudis Planers (Santa Bàrbara), l'Associació Amics de l'Ebre (Tortosa), el Centre d'Estudis d'Investigació Històrica del Baix Maestrat (la Sénia) el Centre de Documentació de la Batalla de l'Ebre (Corbera d'Ebre), Associació Lo riu de la Fatarella, i l'Associació internacional Terra de Fraternitat. Aquesta última agrupa als descendents dels membres de les brigades internacionals, amb seu a París, Viena, Londres i Berlín.

Per realitzar les investigacions, la URV està explorant noves fonts de finançament, tant d'administracions públiques com d'empreses privades. L'Ajuntament de l'Aldea ja ha assignat una partida per ajudar en la tasca de suport de la investigació. A mesura que avanci la recerca, la Universitat s'encarregarà de la difusió per donar a conèixer aquest fet, la darrera gran batalla de la Guerra Civil Espanyola

La batalla més crua

La Batalla de l'Ebre va ser el combat més intens entre les tropes republicanes i les nacionals al llarg de tota la Guerra Civil. L'enfrontament, iniciat el 25 de juliol de 1938, va significar la pèrdua de milers d'homes i va decidir el final del conflicte bèl·lic a favor de les tropes revoltades. La batalla va finalitzar el 15 de novembre i va ser l'última epopeia de l’Exèrcit Popular de la República per impedir l'avenç de les tropes franquistes a Catalunya.