La via Comín per evitar cues a urgències: més 061 i recursos als CAP

El conseller de Salut presenta un nou pla nacional d'urgències que "busca evitar que els pacients hagin d'acabar anant al centre hospitalari" | Més de la meitat dels pacients que van a un centre hospitalari per una emergència presenten "problemes de baixa complexitat", segons les dades de l'ICS

Publicat el 12 d’abril de 2017 a les 11:47
El Departament de Salut vol evitar que les persones malaltes hagin d'anar a l'hospital per ser ateses per un professional mèdic. El nou pla nacional d'urgències, que el conseller Toni Comín ha presentat aquest matí en un acte a l'hospital de Sant Pau de Barcelona, enforteix els serveis telemàtics com el telèfon 061 i la xarxa d'atenció primària per buidar els serveis d'emergències dels hospitals. "Hem dissenyat un full de ruta que permeti als ciutadans no haver d'anar a urgències", ha assenyalat Comín.

El 60% de les emergències encara es gestionen als hospitals, molt per sobre de les que s'atenen als CAP, que no arriben ni al 25%, o a través del 061, situades al voltant del 14%. El director del pla director d'urgències, Francesc Xavier Jiménez, ha apuntat que la meitat dels pacients atesos als serveis hospitalaris presentaven "problemes de baixa complexitat" que s'haurien pogut resoldre en altres serveis. El projecte invertirà més recursos als CAP i a la resta de serveis d'atenció primària per evitar que aquests malalts acabin recorrent als hospitals sense necessitar-ho.

La partida destinada a finançar els centres d'atenció primària creixerà un 2'4% respecte el 2016. A més, s'estendrà a tot el territori la xarxa de CUAP, uns equipaments similars al CAP però destinats a atendre de manera ràpida les urgències que habitualment es derivarien als hospitals. Fins ara aquest tipus de centres s'havien concentrat a l'àrea metropolitana de Barcelona, però els pressupostos per aquest any contemplen obrir-ne cinc de nous a Mataró, Girona, Reus i Lleida, a banda d'un altre a la capital catalana.

El director de l'Institut Català de la Salut (ICS), David Elvira, ha explicat que l'objectiu és "atendre la gent en el lloc més adequat". Una fita que es traduirà no només en un reforç de l'atenció primària, sinó també dels serveis telemàtics. En aquest sentit, el telèfon 061 es convertirà en "la porta d'entrada a les urgències" i es potenciarà amb noves fórmules, com ara videotrucades, que permetin atendre els pacients "no només per a consultes puntuals, sinó per a fer-los tot el seguiment del procés mèdic", en paraules d'Elvira. Salut posarà en marxa un servei d'atenció pediàtrica telemàtic que se sumarà als que ja existeixen de medicina general.

Ingressos més ràpids

El nou pla nacional d'urgències també contempla que, en un màxim de quatre anys, no hi hagi cap pacient que s'esperi més de 24 hores a urgències abans d'ingressar a planta. Aquest 2017 Salut augmentarà un 1% el pressupost destinat a l'atenció hospitalària per assegurar que tots els hospitals catalans redueixin almenys un 10% la llista de malalts que superen el temps d'espera límit. L'objectiu, però, és que al 2021 aquesta llista s'hagi eixugat completament. Salut no té dades concretes del nombre de persones que triguen més d'un dia a ser traslladades a planta, però reconeix que en alguns hospitals, com ara la Vall d'Hebron, són més de la meitat del total.

Per complir aquesta fita, el Departament no només augmentarà la inversió als centres, també oferirà alternatives hospitalàries -com ara ingressos domiciliaris- i noves eines de gestió perquè cada hospital pugui organitzar els seus llits. La directora de l'Àrea d'Atenció Sanitària, Cristina Nadal, ha explicat que "es respectarà l'autonomia de cada centre hospitalari perquè cadascú compleixi els objectius marcats com vulgui", però també ha remarcat que el Servei Català de la Salut els facilitarà "instruments organitzatius als quals agafar-se per alliberar llits".

L'hospitalització domiciliària serà un dels eixos que també es reforçarà amb l'objectiu de buidar les plantes dels centres i atendre "millor" els pacients, segons Nadal. La directora de l'Àrea d'Atenció Sanitària ha explicat que els malalts rebran exactament els mateixos serveis que en un hospital però a casa o, en el cas de les persones grans, en un centre geriàtric. "Per a moltes persones un ingrés hospitalari és un daltabaix i l'atenció domiciliària ens permet suavitzar-lo", ha subratllat.

"Un canvi de paradigma"

Comín, Elvira i Nadal han coincidit a destacar que el nou pla d'urgències planteja un "canvi de paradigma". Segons el conseller de Salut, no es tracta de plantejar "solucions màgiques que arreglin tots els problemes que hi ha". "Estem davant d'un dèficit estructural que és conseqüència de l'augment dels pacients crònics i de l'envelliment de la població", admet Comín, que considera "il·lusori" intentar arreglar aquesta situació abocant diners al mateix model. "Canviem el sistema, el renovem completament per donar resposta a les noves necessitats", puntualitza. El conseller ha deixat clar que l'avaluació de l'èxit o el fracàs del nou pla "no es podrà fer d'aquí a sis mesos perquè és un projecte a llarg termini" i ha demanat "paciència" tant als professionals com als usuaris.