El 21 de novembre la Guàrdia Urbana de Barcelona va disparar contra Marjan C., un home sense sostre que vivia al barri del Fort Pienc. Els fets del passeig de Sant Joan van ocupar portades, i van provocar que l'Ajuntament donés explicacions i plantegés una revisió de si s'havien complert els protocols de la Guàrdia Urbana. Ara com ara, l'únic investigat pel tiroteig és la pròpia víctima, imputat per atemptat contra l'autoritat. Però que se n'ha fet de Marjan C.? Com evoluciona de les ferides patides?
Segons ha pogut saber NacióDigital, després de gairebé dos mesos i mig, Marjan C. continua ingressat en un hospital de Barcelona. Un cop superada el període a la Unitat de Cures Intensives (UCI), ara ja és a planta i no es tem per la seva vida, tot i que les seqüeles del tiroteig obliguen a mantenir-lo sota control mèdic.
La ferida provocada per la bala continua causant-li molèsties físiques i els metges decidiran quin tractament ha de seguir i on se l'haurà de tractar una vegada es recuperi del tot. Per ara, encara no hi ha data per a l'inici de la nova fase de tractament mèdic.
[noticiadiari]2/212199[/noticiadiari]
Ja fa dies que a la seva habitació no hi ha policia, després que la seva porta estigués custodiada durant les setmanes posteriors al tiroteig. En els dos mesos i mig que fa del succés, ha pogut rebre molt poques visites, com a conseqüència de les restriccions que la pandèmia obliga aplicar als centres hospitalaris. Poques hores després de ser ingressat, es van desplaçar fins a l'hospital representants d'Arrels, la tinent d'alcaldia Laura Pérez i la comissionada d'Acció Social, Sonia Fuertes.
Marjan C. és conscient que la seva història va estar sota els focus de la premsa i l'han posat al corrent de la versió policial del que va passar al passeig de Sant Joan. Una versió de la qual discrepa. Marjan C. assegura que no va molestar ningú i que, simplement, volia allunyar-se dels agents de la Guàrdia Urbana quan aquests el van començar a perseguir.
Ara ja té a la seva disposició una advocada d'ofici, assignada després que el jutjat d'instrucció 21 de Barcelona l'investigui per atemptat contra l'autoritat. Ara mateix ell té l'última paraula sobre la possibilitat de denunciar l'actuació policial. Un pas que no han fet ni la Fiscalia ni cap administració pública. La Fundació Arrels, que havia tractat Marjan C., ja va avisar de la intenció de personar-se com a acusació popular.
Una versió policial que es desfà
Inicialment, la Guàrdia Urbana va explicar que la víctima havia intentat atacar els agents. "Un agent ha disparat a una persona per repel·lir una presumpta agressió", comunicava la policia local a través del seu compte oficial de Twitter. "La persona mostrava una actitud molt agressiva i amenaçava els agents amb una navalla de grans dimensions", afegia. La versió policial es va anar desfent progressivament.
Els agents també van assegurar que perseguien l'home després que aquest hagués "causat molèsties als veïns". El primer a matisar la versió inicial va ser el tinent d'alcaldia de Seguretat i Prevenció de l'Ajuntament, Albert Batlle, que és el responsable polític directe del cos. Preguntat en roda de premsa el mateix dia dels fets, va assegurar que no constava que la víctima hagués amenaçat cap vianant.
[noticiadiari]2/212149[/noticiadiari]
Més tard, les imatges difoses per l'Ara i la Directa van permetre veure que l'home duia un braç en cabestrell i a l'altre hi duia una bossa penjant. En cap moment es veu que portés un ganivet a la mà. Les imatges també permeten veure com un dels agents, que finalment acaba disparant, ja duia a la mà l'arma quan perseguia l'home. En canvi, Batlle havia assegurat que els agents havien tret l'arma de foc després del presumpte intent d'agressió.
Batlle també es va acabar autoesmenant. El mateix dia dels fets, el tinent d'alcaldia donava per fet que l'home s'havia "abraonat" sobre els agents abans que aquests disparessin, mentre que quatre dies més tard va evitar ratificar-ho, assegurant que aquest extrem l'haurà de determinar la investigació dels Mossos d'Esquadra. Segons les últimes informacions de l'Ajuntament, l'agent que va disparar a Marjan C. continua en actiu però apartat del patrullatge al carrer.
Tres sensesostre morts en una setmana
El cas de Marjan C. va obrir el debat sobre l'abordatge de les administracions a la realitat del sensellarisme. Un debat que va guanyar presència després que a mitjans de gener morissin tres homes sensesostre a Barcelona, coincidint amb l'onada de fred, i en només vuit dies de diferència.
Primer van ser el Mohammed i l'Amine, a la Barceloneta i al Parc de la Ciutadella, respectivament, l'autòpsia dels quals va confirmar la hipotèrmia com a causa de la mort. Pocs dies després moria un tercer home, aquest cop al carrer Consell de Cent, evidenciant la manca de recursos per a les persones que es veuen obligades a dormir al carrer.
La vida a l'hospital del sensesostre tirotejat per la Guàrdia Urbana
Marjan C., l'home ferit de bala per la policia local fa dos mesos i mig, continua ingressat a planta després de recuperar-se a l'UCI i es troba sota investigació judicial
Ara a portada
-
-
Política L'Ajuntament de Barcelona dotarà les biblioteques amb 10.000 llibres en català a petició d'ERC Ona Sindreu Cladera
-
-
Política Una absència sonada: per què Sánchez no serà al funeral del papa Francesc? Tania Tapia Díaz
-
Política Espanya ha donat 46 contractes a indústries militars israelianes en plena guerra a Gaza Redacció
Publicat el 07 de febrer de 2021 a les 08:22
Actualitzat el 08 de febrer de 2021 a les 13:17
Et pot interessar
-
Societat Més obres al Barça: l'Ajuntament dona llum verda a la reforma de la Masia
-
Societat Canvi de temps: alerta per pluges, tempestes i calamarsa en 17 comarques
-
Societat La demanda de cursos C1 de català per a estudiants i docents de la UPF es duplica en un any
-
Societat Així seran les noves màquines de venda de bitllets al metro de Barcelona