L’Agrupació Astronòmica de Sabadell celebra 55 anys mirant el cel

Publicat el 16 d’abril de 2015 a les 05:00

La cúpula és el punt d'observació per excel·lència de Sabadell. Foto: Albert Segura


L’Agrupació Astronòmica de Sabadell està d’aniversari. El 15 d'abril de fa 55 anys naixia de la mà de quatre amics apassionats pel firmament i tot allò que amaga. El col·lectiu, amb gairebé 800 socis, va celebrar ahir l’acte commemoratiu a l’observatori del Parc Catalunya (20.00 hores) amb una conferència en què també es van rememorar els 25 anys de ponències.
 
L’entitat la van crear quatre nois d’entre 14 i 16 anys amb inquietuds al voltant de l’astronomia, que van decidir agrupar-se per fer activitats divulgatives com conferències i sessions d’observació per descobrir constel·lacions. “En aquell moment no eren freqüents aquest tipus d’inquietuds, i això va aconseguir atraure molta gent que s’hi va sumar com a sòcia”, explica Albert Morral, president de l’agrupació.
 
Les primeres passes les van fer des d’un despatx que els cedia el Diari de Sabadell, però més tard es van instal·lar a l’edifici modernista de Caixa Sabadell, on van situar telescopis a la torre per a fer les observacions i on hi celebraven conferències. L’espai se’ls va fer petit i van demanar al llavors alcalde, Toni Farrés, un espai per instal·lar-hi la seu de manera permanent, i finalment al 1993 es va inaugurar l’observatori del Parc Catalunya.
 
Activitats contínues

A les instal·lacions s’hi duen a terme tot tipus d’activitats, des de conferències fins a observacions d’eclipsis i altres fenòmens del firmament, on hi participen els socis, tots aficionats, i entre els quals s’hi compten de Sabadell i de Barcelona, però també d’altres punts de Catalunya, de l’Estat i fins i tot de països com Uruguai o Brasil. “Tenim una revista que els socis es poden descarregar de la web i els enviem els llibres que editem, com el que recull cada any el contingut de totes les conferències que hem fet”, explica Morral.
 
Des de les instal·lacions es posa a l’abast dels socis el material tècnic per a poder fer observacions variades, entre les quals participar en projectes internacionals de recerca. “Hi ha un grup que observa supernoves, les estrelles que han explotat i n’analitzen la magnitud, d’altres estudien els asteroides potencialment perillosos i en fan fotos per analitzar les seves òrbites”, explica el president de l’entitat.
 
També n’hi ha que busquen les millors imatges del cel. “Tenim un grup molt potent que fa fotografies astronòmiques, de nebuloses, galàxies, etc., és una altra branca, no busquen dades científiques, volen una foto que surti ben bonica”, explica Morral.