El Departament de Salut ha autoritzat aquest dijous al matí el consum de boca de l'aigua de l'aixeta de Monistrol de Montserrat (el Bages), després de la neteja dels dipòsits i la canalització i l'arribada d'aigua de Castellbell i el Vilar en camions cisterna. Des d'aquest dijous a mitjanit, una vintena de camions cisterna es dediquen a transportar aigua "neta" per omplir el dipòsit de Monistrol, que aquest dimecres es va buidar completament i es va netejar a fons. Després de les analítiques corresponent, i al cap de 12 hores de començar a rebre aigua, Sanitat ha confirmat que és apte per al consum de boca. El consistori ha emès un 'ban' on demana a la població que faci un ús responsable d'aquesta l'aigua perquè "el consum excessiu de l'aigua comportaria el buidatge del dipòsit".
Monistrol de Montserrat viu, des de diumenge passat, un episodi de contaminació per hidrocarburs de l'aigua que arriba a les llars dels veïns a través de l'aqüífer. En un primer moment i a falta dels anàlisis que confirmessin la contaminació, l'Ajuntament va emetre un avís a la població recomanant als veïns que no fessin servir l'aigua per a ús de boca –beure, raspallar-se les dents i cuinar-, però un cop van rebre la confirmació que l'aigua superava el límit aromàtic d'hidrocarburs permès per la legislació es va elevar la recomanació a prohibició.
Davant d'aquest fet, el Departament de Salut va recomanar aquest dimecres a l'Ajuntament de Monistrol de Montserrat i a l'empresa Sorea que es tallés el subministrament d'aigua provinent de l'aqüífer contaminat fins que no se solucionés el problema. L'empresa va procedir a fer una neteja exhaustiva del dipòsit que, fins ara, acumulava l'aigua provinent de l'aqüífer i de totes les canonades i aquest dimecres a dos quarts de dotze de la nit es va tallar el subministrament provinent de l'aqüífer, al mateix temps que es va començar a substituir l'aigua contaminada per aigua neta i potable provinent del municipi veí de Castellbell i el Vilar.
Segons van explicar fonts de Sorea a l'ACN, aquesta és una operativa complicada i llarga, ja que el dipòsit s'ha d'omplir camió per camió. Cada cisterna del camió té una capacitat d'uns 25 metres cúbics d'aigua, mentre que el consum diari aproximat d'aigua que es fa a Monistrol de Montserrat és d'entre 500 i 600 metres cúbics al dia. Aquest dijous al matí, però, a les llars ja comença a arribar-hi aigua potable, ja que els camions cisterna han estat treballant tota la nit i, segons la companyia Sorea, "ho continuaran fent totes les hores i dies que siguin necessaris" fins que no es resolgui el problema de contaminació de l'aqüífer.
Es demana un consum "responsable" de l'aigua
D'altra banda, el consistori monistrolenc també ha emès un 'ban' a la població a través de la seva pàgina web informant de les accions que s'han dut a terme fins ara i alertant que es faci un consum "responsable" de l'aigua que arriba a les llars. El consistori demana reduir al mínim les dutxes; no emmagatzemar aigua o fer reserves que facin puntes de consum; no regar; tancar l'entrada de l'aigua a les piscines; i, en general, qualsevol activitat que suposi un consum elevat d'aigua. Segons l'alerta, "un consum excessiu d'aigua comportaria el buidatge del dipòsit i s'hauria de tallar el subministrament".
L'aigua de l'aixeta de Monistrol de Montserrat ja és apta per al consum de boca
Salut ha confirmat que l'aigua provinent de Castellbell amb que s'han omplert els dipòsits és potable | Paral·lelament es treballa per corregir la contaminació de l'aqüífer
ARA A PORTADA
Publicat el 22 de setembre de 2016 a les 21:17
Et pot interessar
-
Societat Jaime Palomera: «Tots els 'booms' històrics de construcció han generat un augment de preus»
-
Societat Un expert en cartografia declara que l'aigua va superar els tres metres d'alçada durant la dana
-
Societat L'OCU adverteix de l'estafa més habitual a l'Estat: un 166% més de casos en només un any
-
Societat Aquests són els millors metges de Catalunya, segons la llista de «Forbes»
-
Societat Moren tres persones a Sevilla per l'esfondrament d'una nau agrícola pel fort vent