Societat

L'Ajuntament reclamarà 590.000 euros de la gestió d'Antoni Vives a Barcelona Regional

El consistori no descarta exigir-los a l'antiga direcció encapçalada per l'ex-tinent d'alcalde de CiU, i el govern de Colau planteja ara a l'oposició crear una comissió d'investigació | El tinent d'alcalde Jaume Asens retreu que hi va haver "una actuació opaca" que es va fer "d'esquena a la ciutadania i l'Ajuntament", però no veu indicis d'enriquiment

ARA A PORTADA

Publicat el 21 de febrer de 2017 a les 10:18

Els tinents d'alcalde Janet Sanz i Jaume Asens. Foto: Jordi Bes


L'Ajuntament de Barcelona reclamarà 589.690 euros de la gestió de l'agència Barcelona Regional (BR) quan estava dirigida per l'equip encapçalat per l'ex-tinent d'alcalde Antoni Vives. Els diners formen part d'una subvenció que l'Ajuntament va atorgar el 31 de desembre del 2012 per valor d'1,3 milions d'euros, part dels quals es van destinar a activitats al Brasil i Rússia d'una empresa de l'agència, BCN SUS, i que no estaven cobertes per la subvenció.

La companyia va entrar en dèficit a causa d'aquestes activitats internacionals, i els diners que reclama el consistori els va posar BR per eixugar aquest dèficit i no es van destinar per a l'objectiu que tenia la subvenció, segons ha detallat el gerent de Recursos de l'Ajuntament, Joan Linares. La subvenció s'havia atorgat per a activitats en l'àmbit de l'urbanisme en benefici de Barcelona i per a actuacions en l'àmbit urbanístic a la capital catalana.

Linares ho ha explicat aquest dimarts en roda de premsa acompanyat dels tinents d'alcalde Janet Sanz (Urbanisme) i Jaume Asens (Transparència), després d'una reunió amb l'oposició de la comissió de seguiment sobre les presumptes irregularitats a Barcelona Regional en l'etapa de Vives. El govern de Colau no descarta exigir la devolució dels diners directament a l'ex-tinent d'alcalde i l'ex-director general de BR, Willy Müller, cosa que s'haurà de dirimir en uns 15 dies en un consell d'administració de l'agència on Colau té majoria.

Segons Asens, amb l'ex-tinent d'alcalde hi va haver "una actuació opaca" que es va fer "d'esquena a la ciutadania, l'Ajuntament i el consell d'administració" de l'agència. Ha explicat que hi va haver "una clara extralimitació" de la funció de BR perquè no es va complir amb els seus estatuts. No obstant això, ha precisat que no creuen que hi hagi hagut enriquiment "injust" de ningú. "No estem acusant Vives que s'hagi embutxacat diners", ha subratllat.

Personació pels presumptes contractes fraudulents

El govern ha comparegut ara que ja disposa de tres informes interns, però la gestió de BR ja està en mans de la justícia, i és que Vives i Müller estan acusats d'usar fonts de l'agència perquè dos càrrecs de l'òrbita de CiU i que també estan acusats –el cantant dels Sírex i antic regidor de CiU, Antoni Miquel Cerveró "Leslie", i l'exalcalde de Cervelló (Baix Llobregat), Jesús Arévalo- fessin "tasques d'auxili polític o fins i tot proselitisme veïnal "de l'ideari de la formació. L'Ajuntament dóna gairebé per fet que acabarà personat en aquest procés penal.

El govern de Colau també planteja ara crear una comissió d'investigació, una petició reiterada per C's, cosa que els grups debatran en una setmana. La seva constitució l'ha d'aprovar el ple i tirarà endavant "si hi ha ampli consens", segons Sanz. A diferència de la de seguiment, una d'investigació implicaria que les sessions fossin públiques, marcar un pla de treball i demanar compareixences, per la qual cosa podria reclamar la de Vives. A més, s'han de redactar unes conclusions que ha d'aprovar el ple.

CiU afirma que la Fiscalia ja ho ha aclarit

En opinió de CiU, el govern de Colau no ha explicat res nou. El portaveu d'aquest grup municipal, Joaquim Forn, ha defensat que "es tornen a treure coses que no només estan investigades, sinó aclarides per la Fiscalia". Pel que fa a la subvenció dels 590.000 euros, ha defensat que "segur" que va passar pels diversos òrgans de control de l'Ajuntament i va tenir el vistiplau de la intervenció municipal. Forn era el primer tinent d'alcalde en el govern de Xavier Trias, en el qual Vives era el responsable d'Urbanisme.

Forn no ha aclarit si donaran suport a la creació de la comissió d'investigació, la qual s'ha d'aprovar en el ple. "Quan es plantegi decidirem què hem de fer", ha afirmat. Davant de la possibilitat que l'Ajuntament pugui demanar que Vives comparegui a la comissió, Forn ha subratllat que només tenen l'obligació de comparèixer les persones vinculades a l'Ajuntament, de manera que "Vives farà el que li recomani el seu advocat".
 

Antoni Vives, exregidor de CiU a Barcelona, en una imatge d'arxiu Foto: ACN