L'assassinat que ha fet vessar el got: què està passant a les presons?

Els funcionaris obren una crisi sense precedents amb el Govern per la mort d'una cuinera a mans d'un pres: els sindicats volen dimissions i Justícia ofereix accelerar les millores del sistema

Pneumàtics en flames a l'entrada de Lledoners durant la protesta dels treballadors de presons
Pneumàtics en flames a l'entrada de Lledoners durant la protesta dels treballadors de presons | Marc Trilla / Europa Press
18 de març de 2024, 12:05
Actualitzat: 15:17h
Un assassinat ha estat la gota que ha fet vessar el got a les presons catalanes. La mort violenta d'una treballadora al centre penitenciari de Mas d'Enric, al Catllar (Tarragonès), a mans d'un intern, ha despertat una onada d'indignació sense precedents -com l'assassinat- entre els funcionaris. De retruc, també una crisi inesperada al Departament de Justícia a les portes de les eleccions catalanes -que va avançar el mateix dia dels fets- el president PereAragonès.

La víctima del pres és una de les cuineres de Mas d'Enric. L'intern feia temps que complia condemna en aquest centre i que treballava a la cuina. De fet, exercia un cert càrrec de responsabilitat interna que en el dia a dia del centre es coneix com a caporal, i que indica que era una persona de confiança a la cuina.
 

Un condemnat per assassinat en una cuina

L'intern, tot i aquesta aparent confiança que tenia per part dels treballadors, complia una condemna d'11 anys, que finalitzava l'abril del 2027, per haver matat una dona a ganivetades el 2016. La víctima era una prostituta amb qui l'home s'havia estat veient des de feia uns mesos i en una de les trobades, l'abril del 2016, l'home la va agredir brutalment amb un ganivet després d'una discussió i la va acabar matant degollada. Després es va entregar a la policia. Dimecres passat, l'home va matar la cuinera també una arma blanca i després es va suïcidar.

Però això no és tot. El pres havia estat expedientat fa uns mesos per una agressió a un altre reclús, segons expliquen els sindicats. Arran d’aquest mesura, l’home va ser apartat de la cuina temporalment, però se li va permetre tornar un cop superada la sanció interposada. Altres fonts dels treballadors explicaven a l’ACN que l’home era autoritari i que no hauria d’haver tornat a la cuina després d’aquest fet.
 

Què demanen els sindicats?

Amb la víctima i l'assassí morts, els sindicats demanen responsabilitats polítiques. Fa mesos que s'ha detectat un increment en les agressions a les presons, i els treballadors havien reclamat un reforç de les mesures de seguretat anticipant que en algun moment podria arribar a produir-se alguna fatalitat. Aquesta finalment ha arribat i els funcionaris dels centre penitenciaris han esclatat definitivament. Primer van intentar entrar al Departament de Justícia, i ara s'han inclinat per bloquejar els accessos als centres penitenciaris, un fet que ha implicat el tancament dels presos a les cel·les durant el cap de setmana i aquest dilluns.

Els sindicats UGT, CCOO, IAC-CATAC, CSIF, ACAIP i la Intersindical atribueixen la tragèdia a la falta de mesures de seguretat, al canvi en el comportament de molts presos, que amb malalties mentals o drogoaddiccions no s’adapten a la vida a la presó i no respecten l’autoritat. Des de fa anys els sindicats reclamen més plantilla, més formació, que siguin considerats agents de l’autoritat, que les normes regimentals siguin més estrictes i que disposin d’elements de seguretat com els esprais. En el rerefons, emana un xoc entre els sindicats i el Govern per la política penitenciària, i l'extensió del model de règim obert.
 

Què ofereix el Govern?

Els sindicats han posat en el punt de mira a la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, i el secretari de Mesures Penals, AmandCalderó, dels quals demanen la dimissió. “Dimitir segurament seria la decisió més fàcil, però no la més encertada”, deia una consellera que va accedir a apartar-se de les negociacions si això facilitava que els sindicats s'asseguessin a la taula. Però, per ara, això no ha passat. Els representants dels treballadors no han assistit a la reunió a la qual l'executiu els ha convocat aquest dilluns a primera hora i, tal com ha pogut confirmar Nació, tampoc a una segona programada per al migdia.

"Hem de parlar i obrir espais de diàleg", ha dit Ubasart en una compareixença aquest dilluns en què ha plantejat l'oferta del Govern als sindicats: avançar en el desplegament de les millores del sistema, fent referència a reforçar la seguretat i les condicions laborals, a la incorporació de méspersonal o a la jubilacióanticipada dels funcionaris. Per altra banda, Justícia no descarta possibles sancions als funcionaris de presons que no vagin a treballar.