L'Associació Catalana d'Expresos Polítics aprova l'exhibició d'estàtues franquistes

L'entitat considera "inacceptable" que altres parlin en nom dels expresos o de les víctimes | Amical de Mathausen demana no exposar les estàtues al Born perquè primer cal "justícia, memòria i reparació"

Publicat el 05 d’agost de 2016 a les 16:34
La polèmica sobre l'exposició de dues icones franquistes segueix encara viva. L'última veu en sumar-s'hi ha sigut l'Associació Catalana d'Expresos Polítics, la qual ha aprovat que davant del Born s'hi exhibeixin l'estàtua de la Victòria i l'escultura eqüestre decapitada de Franco, en el marc de l'exposició Franco, Victòria, República. Impunitat i espai urbà. A través d'un comunicat, l'entitat ha afirmat que, iniciatives com aquesta, "ajuden a establir un diàleg amb el nostre passat conflictiu i, per tant, ajuden a situar en el debat actual esdeveniments històrics com la dictadura franquista, massa vegades en silenci".

L'associació ha considerat "inacceptable" que altres parlin en nom dels expresos o de les víctimes. "No participem de les opinions expressades per diverses veus que consideren la presència d'aquestes escultures una apologia de la dictadura, i per tant un insult a les seves víctimes", ha ressaltat, i ha afegit: "No ens considerem insultades ni maltractades per l'ús d'un patrimoni escultòric de la dictadura en una exposició que, d'entrada i a l'espera dels resultats, saludem com una manera més d'explicar el que va ser la dictadura, la lluita antifranquista i la repressió que vam patir tots els que ens hi vam oposar activament". També aprova l'obertura del Born "més enllà de l'esdeveniment de setembre de 1714" que ha promogut el govern Colau. El comunicat l'han difós via Twitter alguns dels regidors del govern Colau, com els tinents d'alcalde Gerardo Pisarello i Jaume Asens. El regidor d'ERC Jordi Coronas ha plantejat amb una piulada si el president de l'Associació Catalana d'Expresos Polítics, Enric Pubill, havia anat a les llistes d'En Comú Podem, com la de les eleccions espanyoles del 20 de desembre. El republicà també ha afirmat que "diversos associats diuen que no els han preguntat" sobre el comunicat. El secretari adjunt de l'entitat, Carles Vallejo, ha explicat a NacióDigital que Pubill s'havia presentat "als últims llocs" de la llista per En Comú Podem, però que la decisió de fer el comunicat ha sorgit de la mateixa entitat, la qual agrupa diverses sensibilitats i prop de 300 associats. Segons Vallejo, el text és de la junta permanent, la qual formen el tresorer, el president i el secretari, i ha sigut "consensuat" després de consultar-lo telefònicament amb els 14 membres que formen la junta sencera. A la versió que han difós regidors com Pisarello surt la data del 6 d'agost perquè la intenció de l'entitat era fer-lo públic el dissabte. A més de les crítiques dels republicans Alfred Bosch i Joan Tardà, i de l'ironia de personatges públics com Quim Monzó, Lluís Llach i Empar Moliner, també s'ha mostrat crític l'extinent d'alcalde de Cultura de Barcelona i regidor de CiU, Jaume Ciurana, el qual creu que "l'homenatge" que el govern Colau prepara a Franco davant del Born "és un insult a la memòria democràtica de Barcelona i la seva lluita contra el feixisme". Amical de Mathausen també ha demanat a Colau amb una piulada que no col·loqui les estàtues franquistes al Born, ja que prioritza "justícia, memòria i reparació abans que res". Davant l'allau de crítiques, el govern Colau s'ha obert a discutir la ubicació de les estàtues.