L'avanç imparable del canvi climàtic: 10 males notícies d'un any de rècords

L'informe anual de l'Organització Meteorològica Mundial adverteix que, malgrat tots els impactes, les emissions de gasos d'efecte hivernacle no paren de créixer

  • Les emissions de gasos d'efecte hivernacle no paren de créixer -
Publicat el 22 d’abril de 2023 a les 15:00
El canvi climàtic no només és una evidència incontestable sinó que mai com abans n'estem percebent i patint els impactes. En aquest sentit, tots els informes referits al 2022 mostren com, al mateix temps que les emissions de gasos d'efecte hivernacle no paren de créixer, també ho fan els registres meteorològics extrems, les conseqüències sobre el nivell del mar i les glaceres així com els efectes sobre la població.
[nointext]
Si dijous va ser el programa Copernicus que va publicar l'informe sobre Europa –el continent que s'escalfa més de pressa-, aquest divendres va ser el torn de l'Organització Mundial Meteorològica, l'agència de l'ONU dedica al temps i al clima. A continuació, 10 males notícies d'un any de rècords.
[intext1]
 

1. Cinquè o sisè any més càlid

La temperatura mitjana mundial es va situar 1,15 ºC –entre 1,02 i 1,28 segons els sistemes de mesura- per sobre de la mitjana del període preindustrial. Això suposa entre el cinquè i el sisè any més càlid de la història –el segon a Europa- i confirma el període 2015-2022 com els vuit anys més calorosos d'ençà que es tenen registres. Tot plegat, malgrat el refredament a causa d'un “episodi triple” de La Niña.
 

2. Concentracions rècord dels gasos d'efecte hivernacle

El diòxid de carboni, el metà i l'òxid nitrós van assolir rècords l'any 2021 –l'últim amb dades consolidades- i l'increment interanual del metà va ser el més alt d'ençà que hi ha registres. Les dades en temps real mostren que el 2022 es van continuar superant aquests rècords.
 

Concentració i increment de CO2, CH4 i N2O

[intext2] 

3. Reduccions de les glaceres

Sis dels deu anys amb les pèrdues majors del gruix de les glaceres s'han registrat a partir de 2015. La grossària ha disminuït quasi 30 metres des del 1970 i d'uns 1,3 metres només entre octubre de 2021 i del 2022, valor molt per sobre de la mitjana.
 

Descens anual del gruix de les glaceres

 

4. 0 graus a quasi 5.200 metres

A Suïssa, per primera vegada a la història cap punt de registre de neu va sobreviure al desgel estival. De fet, un globus meteorològic va registrar els 0 ºC a 5.184 metres d'altura el 25 de juliol. És la segona vegada que succeïa i la primera en els últims 69 anys.
[intext3]
 

5. Pic màxim de calor oceànic

La calor continguda a les aigües dels oceans va registrar un nou rècord. Cal tenir en compte que quasi el 90% de l'energia provocada pels gasos d'efecte hivernacle es reté en el medi marí, un fet que suavitza l'augment de les temperatures, però provoca greus desequilibris als seus ecosistemes.
 

6. També rècord d'augment del nivell del mar

No només és el valor més elevat mai registrat, sinó que la taxa d'augment s'incrementa. Si entre 1993 i 2002 era de 2,27 mil·límetres per any, en l'última dècada ja és de 4,62 mm.
 

Increment anual del nivell del mar (mm)

 

7. El pH més baix que mai

El CO2 emès reacciona amb l'aigua del mar provocant l'acidificació dels oceans a causa de la disminució del pH. L'informe de l'IPCC publicat enguany el situa en els valors més baixos, com a mínim, en els darrers 26.000 anys.
 

8. L'impacte de la sequera en la fam a Àfrica

Les precipitacions han estat per sota de la mitjana durant cinc estacions de pluges consecutives a l'Àfrica Oriental, fet inèdit en els darrers 40 anys. Una situació que eleva a més de 20 milions de persones les afectades per una situació de greu inseguretat alimentària.

[noticia]255493[/noticia]
 

9. Milers de morts per la calor, també a Europa

Europa va viure l'estiu més càlid d'ençà que hi ha registres –l'informe de Copernicus xifrava la desviació en 1,4 ºC més que la mitjana- amb unes condicions extremadament seques. L'excés de mortalitat associat a la calor va superar les 15.000 morts només entre els estats espanyol, francès, Alemanya, Portugal i el Regne Unit.
 

10. Les aus migratòries ja tenen cicles diferents als arbres i insectes

No totes les espècies responen amb el mateix ritme a les mateixes influències climàtiques. S'ha constatat, per exemple, que fins a 117 espècies d'aus migratòries europees s'han desajustat a altres fenòmens primaverals, com l'aparició de les fulles de les plantes i els vols dels insectes, fet que n'està afectant les poblacions.

[impacte]