Els delictes que més es denuncien són el maltractament a la llar, en gairebé quatre de cada 10 vegades (36,8%), amenaces (22,8%), trencament de condemna (14,3%) i violència física o psíquica habitual (8,3%). El trencament de condemna és un dels delictes que més s'han disparat, un 17%, però encara ho fan més l’assetjament, amb un 62% més, i els abusos sexuals, amb un 38%.
Enguany, un total de 13.278 dones han denunciat ser víctimes de violències masclistes a mans de les seves parelles o exparelles, i un 4,4% (585) eren menors. Les franges d’edat que han patit un increment més significatiu són les que van dels 46 als 50 anys (+19,7%), i dels 51 als 60 anys (+18,9%). Si bé, la franja d’edat amb més víctimes continua sent la que inclou des dels 21 fins als 50 anys, amb prop del 70% de les víctimes.
L'única bona notícia és la disminució del nombre de víctimes menors (-4,1%), en concret de les edats d’entre 0 i 11 anys. I és que els fills de les dones en situació de violència de gènere també es contemplen com a víctimes, tant si la reben directament (agressions) o indirectament (observadors).
Les detencions d'agressors menors d’edat també ha disminuït un 21,9% respecte al mateix període que l’any 2022. D'altra banda, la franja d’edat d’homes autors de delictes en l’àmbit de la violència de gènere (investigats i detinguts) amb major percentatge és la de 31 a 50 anys. Representen un 60% del total i coincideix amb la de les víctimes que denuncien.
14 dones assassinades: en nou casos, l’entorn sabia que hi havia conflicte
Fins al 31 d’octubre, 12 dones, d’entre 26 i 72 anys, han mort assassinades a mans de les seves parelles o exparelles, cinc més que durant el mateix període de l’any passat. També una dona trans va ser assassinada per part de la seva parella i una dona de 79 anys va morir a mans del seu fill. Cap tenia vigent una mesura judicial ni policial de protecció. A més, en nou dels 14 casos, l’entorn tenia coneixement que hi havia situacions de conflicte i/o violència en la relació.Tots els assassins, d'entre 28 i 77 anys, van ser detinguts poques hores després que es cometés el crim. 13 dels 14 crims es van produir en el domicili de la víctima, mentre que l'altre es va perpetrar dins d’una habitació d’hotel. En aquest cas, víctima i presumpte autor estaven a Catalunya de vacances. També 13 de les dones assassinades convivien amb el presumpte autor en el moment de la mort i 12 eren parella. Quatre de les dones tenien fills menors d’edat i vuit infants i adolescents han quedat orfes.
En tres dels 14 casos, les víctimes havien patit maltractaments per part de parelles anteriors, però en cap hi havia denúncies de parelles anteriors dels presumptes autors. Per tant, no s’ha detectat cap agressor persistent. De juliol a setembre, en època estival, es van concentrar 8 dels casos.
Prevenir i sensibilitzar
Els Mossos d’Esquadra van crear el març del 2020 un correu electrònic d’atenció a les víctimes amb l’objectiu de proporcionar a la ciutadania una eina de comunicació més àgil amb la policia. De gener a octubre de l’any 2023, s’han gestionat 271 consultes per aquesta via, 62 de les quals han estat derivades directament al Grup d’Atenció a la Víctima del territori.
A banda d’aquest correu, els Mossos disposen del servei de WhatsApp per donar suport a les dones i el seu entorn proper que sol·liciten informació sobre situacions relacionades amb violències masclistes, com per exemple: informació d’on poden adreçar-se per rebre assistència jurídica, social, psicològica o per denunciar uns fets. En cap cas és un servei d’atenció immediata en situacions de risc. Amb tot, enguany, la policia catalana ha fet 1.153 presentacions o col·loquis en l’àmbit de la violència masclista, amb un total de 32.905 assistents.