Les més de 3.200 entitats que s’apleguen sota la plataforma Pobresa Zero exigeixen, en el Dia Internacional contra l’eradicació de la pobresa, el compliment del pla de pobresa a què es va comprometre el Parlament. Ho han fet en una reunió amb la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i després, just a les portes de la cambra, on han llegit conjuntament un manifest. En el text, acusen el Govern d’haver fet durant aquest any “avenços escassos, tímids i del tot insuficients”. A més, consideren que, malgrat la celebració del ple sobre emergència social, “la translació a la pràctica està resultant lenta i decebedora”. Des de les entitats també asseguren que “no s’estan complint el 76% dels acords, com afirmen els partits polítics”.
“Moltes de les mesures que es van llistar fa uns mesos estan en curs o s’estan tramitant. Però això què vol dir? Quins són els terminis?”, es demana la presidenta d’Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS), Teresa Crespo. Per això, reclamaran als partits polítics que concretin el seu pla en la comissió de seguiment del pla de pobresa que se celebrarà aquest divendres, la segona reunió que celebren amb les entitats socials des que van fer arribar les seves propostes. Com recorda Núria Carrera, degana del Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya i portaveu de la plataforma, “en una situació d’emergència social, en què la taxa de pobresa és del 19% a Catalunya, s’han d'abordar polítiques amb contundència”.
Per això, des de la plataforma reclamen com a prioritats del Govern ajudar les famílies que viuen per sota dels 700 euros cada mes, els treballadors pobres, que cada vegada són més, i abordar mesures per a un habitatge digne o una educació de qualitat des de l'escola bressol. “Ens trobem en una situació de pobresa crònica. El perfil de la persona en risc de pobresa ja no és aquella que no té feina i cal inserir socialment, és una dona amb fills que viu sola i que treballa. El problema dels treballadors pobres, i sobretot de les treballadores, és greu i s’ha d’acarar amb un augment de les prestacions i mesures concretes com la renda bàsica garantida”, explica la vicepresidenta de l’ECAS, Sònia Fuertes.
Una quarta part de la població en risc de pobresa
A Catalunya, denuncien les entitats socials, gairebé una quarta part de població (23,5%) es troba en risc d’exclusió i hi ha 112.000 persones sense llar. En aquest context, a més, afirmen que la pobresa severa ha augmentat gairebé un 6% en els últims anys i que l’atur està encara en el 16%. “El primer problema greu és que no hi ha pressupostos aprovats. El segon és que, encara que no ho estiguin, es podrien haver aplicat mesures que no s’han aplicat”, es queixa Carrera. A més, tal com va denunciar l'ECAS fa una setmana, el 60% de la gent gran viu per sota del sou mínim i, com denuncia el sindicat UGT, 349.200 menors viuen en risc de pobresa.
Així mateix, en el manifest, la plataforma reclama més mesures en la lluita contra el frau fiscal i modificacions correctores en l’IRPF, que “ara recau sobre les classes mitja i baixa”. També demanen un salari mínim a 1.000 euros i el 6% del PIB destinat a Educació, una xifra molt per sobre del que ho està ara. Alhora també reclamen mesures per combatre la desigualtat entre la població immigrant i el tancament dels centres d’internament de persones estrangeres, entre d’altres.
Les entitats socials exigeixen al govern que compleixi el pla de pobresa
La plataforma Zero Pobresa acusa els partits d’haver fet “avenços del tot insuficients” i una política “decebedora i lenta” | A Catalunya gairebé una quarta part de la població està en risc de pobresa i encara 112.000 persones sense llar
Ara a portada
Publicat el 17 d’octubre de 2016 a les 11:05
Et pot interessar
-
Societat Evacuats set hores després els passatgers d'un tren avariat per la tempesta
-
Societat Les papallones de Luz Marina
-
Societat Més d'una trentena de persones queden atrapades en dos trens avariats entre Barcelona i Saragossa
-
Societat Investiguen el director de l’Institut d’Oncologia Vall d’Hebron i dos homes més per l'herència de Pere Mir