Les oposicions a la Generalitat transcorren amb normalitat, sense cues i amb «molt espai»

Vilagrà qualifica la jornada, que també ha reunit docents en procés d'estabilització, d’“impecable” i tanca la porta a repetir una externalització de la part logística

  • Oposicions a la Facultat d'Economia de la UB, on desunse d'interins han repetit les proves -
Publicat el 01 de juliol de 2023 a les 10:18
La repetició de les oposicions de la Generalitat del passat 29 d’abril i el procés d’estabilització de docents han transcorregut aquest dissabte al matí amb normalitat. L’entrada dels opositors tant a la Facultat d’Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona, un dels punts on es repetien les oposicions, i a l’Institut Joan Brossa de la capital catalana, on es feien les proves de docents, ha estat tranquil·la i sense cues. Els opositors que han repetit les proves han explicat que han pogut anar al lavabo amb normalitat i s’han multiplicat les aules per fer els exàmens, amb "molt espai" entre aspirants. També hi havia molt més personal. La participació en les oposicions ha estat d'un 62%, mentre que en el cas del procés d’estabilització de docents, s'ha situat en el 75%.

[noticiadiari]2/256667[/noticiadiari]
La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha qualificat la jornada d’”impecable” i ha agraït el “sobreesforç” de tot el personal que ho ha fet possible. Així s'ha expressat en una compareixença conjunta amb la consellera d’Educació, Anna Simó, on també ha aprofitat per tancar la porta a una nova externalització de la part logística i operativa de les proves en un futur, després de les diverses irregularitats del passat abril.

Un dels docents que s'ha presentat a les proves, el Joan Antoni, també s'ha felicitat per la nova organització. En declaracions a l'ACN ha explicat que aquest cop hi ha més espai per accedir i per fer les proves. “L’altra vegada estàvem tots apretats en una entrada. Vam entrar dues hores tard, va ser tot un caos. La cosa ha anat una mica més tranquil·la”, ha indicat el mestre que, això sí, s’ha queixat que les dates escollides per repetir les oposicions són “especialment complicades”.

La Laia, per la seva part, ha reconegut que va sentir “molta vergonya” pel que va passar el primer cop que es va presentar a les oposicions, “com a docent i com a ciutadana”. També ha criticat que l’administració “decideixi per la vida de la gent de qualsevol manera” i ha considerat que no es pot jugar amb les persones com es va fer, “ni laboralment ni vitalment”.

Aquesta és la primera jornada d’oposicions, que es completaran el pròxim dissabte. Gran part dels aspirants (36.304) es presenten a les proves extraordinàries convocades pel Departament d'Educació. La resta (3.648) estan convocats a la repetició de les oposicions fallides subcontractades a l'empresa Cegos. Després de rebre més de 4.000 formularis que denunciaven irregularitats, el Govern ha optat per organitzar les proves exclusivament amb 1.343 vigilants per controlar el procés. En total, s'han celebrat exàmens a 155 edificis, la majoria dels quals són centres educatius.

[noticiadiari]2/256083[/noticiadiari]
Totes dues convocatòries formen part del procés d'estabilització per reduir la temporalitat del 35% al 8% abans de finals del 2024. Mai a la Generalitat s'havien fet coincidir més de 73 processos selectius com en aquesta convocatòria. El procediment de selecció, que busca consolidar les places ocupades per personal temporal, s'ha dividit en dos tipus: el concurs de mèrits, sense exàmens, i les oposicions, on s'ha de fer una prova que se suma amb l'experiència.

Les proves que s'han de repetir s'han dividit en dos caps de setmana. Aquest 1 de juliol es faran les d'agents rurals, execució penal i laborals transversals a edificis com la Facultat d'Economia de la Universitat de Barcelona, la Facultat d'Econòmiques de la Universitat de Girona, l'Escola Superior d'Enginyeria de la Universitat Rovira i Virgili a Tarragona i la Facultat de Dret de la Universitat de Lleida. El 8 de juliol s'acabaran els exàmens que queden.