Les residències públiques, al descobert: llençols vells per assecar els avis i errors en la medicació

Cinc centres de Barcelona estan en el punt de mira pel tracte que dispensen a la gent gran, cosa que ha motivat que el Govern no prorrogui els contractes amb Ingesan-Asproseat | Una usuària va tardar cinc hores a poder entrar a l'edifici perquè "no tenien connectat el timbre", i amb una altra es van equivocar de pastilles i "es va passar quatre dies dormint" | A la del Molí els familiars fan guàrdia a les tardes per evitar mals majors

Publicat el 08 de juliol de 2017 a les 17:15
Ha passat aquesta setmana en una residència pública de gent gran a Barcelona. Com fa periòdicament, la Carme –nom fictici-, tornava el dimarts a la nit en ambulància després d'una nova sessió de diàlisi. Eren ja les 23.00 h i, quan van prémer el timbre, ningú els va obrir. L'ambulància va continuar la ronda per traslladar la resta de pacients a casa seva i, per últim, va acudir de nou on havia deixat la Carme. Seguia al carrer sense poder entrar al centre, i se la van endur a l'hospital perquè no es quedés a la intempèrie. Al Sant Pau van activar els Mossos d'Esquadra i els Serveis Socials, i no va ser fins a les 04.00 h de la matinada que la Carme va anar per fi a dormir a la residència.

És el relat que fa María José Medrano a NacióDigital d'un dels episodis que es viuen els darrers mesos en residències de la Generalitat a la ciutat. Els fets van ocórrer el dimarts a la del Molí, al barri de la Prosperitat, on Medrano té el seu pare ingressat. Segons ella, "l'excusa" que van posar els responsables de l'equipament per no obrir la Carme és que "no tenien connectat el timbre". El Molí és una de les cinc residències del Govern a Barcelona que gestiona la UTE Ingesan-Asproseat (Ingesan és filial de la constructora OHL) des del 2016, i que estan en el punt de mira perquè els avis no reben un bon tracte.

El Molí, però, canviarà de mans en pocs dies. El dimarts l'assumirà l'empresa Airdar, del grup Mutuam, que havia quedat segona en el concurs d'adjudicació de la gestió. Es tracta d'un primer pedaç dins del paquet de mesures que ja ha anunciat el Govern per posar remei a la situació. Ve forçat perquè fa uns dies es va detectar un brot de sarna, i per les "greus irregularitats funcionals detectades pel Servei d'Inspecció relacionades amb la gestió de la medicació, els àpats i la higiene i que no s'han esmenat", va concretar el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies a finals de juny, que va obrir un expedient sancionador a la UTE.

[blockquote]"Crec que a un avi no se li pot donar un iogurt amb una cullera de sopa", defensa María José Carcelén[/blockquote]
Com admet la Generalitat, les deficiències no es limiten només al cas de la Carme. "Jo crec que a un avi no se li pot donar un iogurt amb una cullera de sopa. No sembla normal que a un avi se l'hagi d'assecar després de la dutxa amb un llençol vell perquè no hi ha tovalloles", va defensar en roda de premsa el dimecres María José Carcelén, familiar d'una persona gran ingressada a la residència Mossèn Vidal i Aunós, al barri de la Bordeta. Els altres centres amb la gestió en qüestió són el Bertran Oriola (a la Barceloneta), Bon Pastor (al barri del mateix nom) i Alchemika (al Camp de l'Arpa del Clot).

Manca de personal, neteja i mobiliari "destrossat"

El llistat de deficiències inclou manca de neteja i de personal; lavabos sense tapa ni seient, i amb la cadena que no funciona; cadires de la dutxa oxidades, coixineres que fan de tovallola, grues per aixecar els avis fetes malbé, matalassos trencats, mobiliari "destrossat" i ascensors que s'espatllen, segons expliquen Carcelén i Andrés Pérez, que representa els familiars de la residència Bertran Oriola. No totes les situacions es donen simultàniament en els mateixos centres, i n'hi ha de molt nous. El Molí va obrir fa més de dos anys. "És perfecta, però falla la gestió", ressalta Medrano. Alchemika es va inaugurar fa menys d'un any.

L'elevada rotació del personal i tenir una plantilla insuficient acaba tenint conseqüències directes per a la salut dels avis. Liria Benito, que té la mare de 95 anys a Alchemika, explica que un vespre li van portar la medicació que corresponia "a la veïna de l'habitació del costat", la va prendre perquè és la que li havien preparat expressament per a ella i va acabar ingressada a l'hospital. "Li van donar set pastilles i es va passar quatre dies dormint", afirma Benito, que afegeix que la mare no es va despertar "fins que no li va passar l'efecte". El motiu és que el còctel de medicaments contenia ansiolítics i somnífers.
 

Roda de premsa que els familiars dels avis van fer el dimecres. Foto: Jordi Bes


La medicació li va donar un treballador en el seu primer dia. Era un empleat amb experiència en el sector, però la foto que hi ha a l'entrada de l'habitació estava canviada amb la del costat, i desconeixia qui era qui. Els familiars s'han agrupat en la plataforma SOS Gent Gran amb el suport de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), i van insistir en la roda de premsa en el fet que no es queixen dels treballadors, sinó de la gestió. "No tenim res en contra dels treballadors", va assegurar Carcelén. "Estan patint aquesta situació perquè estan treballant en unes condicions absolutament insostenibles", va continuar, i va sentenciar: "És impossible que un gerocultor –un cuidador- pugui atendre 20 avis".

 

[blockquote]A una dona de 95 anys li van donar un còctel d'ansiolítics i somnífers que li corresponia a la de l'habitació del costat[/blockquote]
Els familiars afirmen que, quan un resident s'ingressa a l'hospital, sol arribar-hi deshidratat, ja que no hi ha prou personal per donar aigua amb regularitat als avis. Les famílies fa setmanes que van decidir actuar pel seu compte per evitar mals majors, i al Molí hi ha sempre entre cinc o sis familiars per ajudar a donar el dinar i el sopar. Alguns hi acudeixen al migdia, i els altres a la tarda fins que els deixen, o sigui, fins a les 20.00 h. A les tardes sol haver-hi només un cuidador per planta. "Hi estem contínuament. Sempre hi ha algú de guàrdia", explica Medrano. Ho fan per estalviar-se més problemes amb la medicació o que a un diabètic se li doni el menjar que no li toca.

Les mesures que ha anunciat la Generalitat

La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, va anunciar el 29 de juny en el Parlament que el Govern no prorrogaria els contractes de les cinc residències a Ingesan-Asproseat, cosa que significa que abans de l'1 de gener s'hauria d'haver resolt el concurs per adjudicar-ne de nou la gestió. En algun cas l'adjudicació es va fer per 12 anys, però s'ha de prorrogar anualment, raó per la qual es pot interrompre amb relativa facilitat. També va anunciar que a partir de mitjans de juliol s'incrementarà el personal d'atenció directa per sobre de la ràtio legal, assegurant un mínim de tres cuidadors per planta. El cost de l'augment de la plantilla l'assumiran de manera compartida entre la UTE i la Generalitat.

[blockquote]Els familiars qüestionen els compromisos d'Afers Socials, però Bassa reivindica que ha actuat "amb contundència"[/blockquote]
Els familiars es pensaven que ja tenien les seves preocupacions resoltes, però ho han posat en qüestió després de la reunió que van mantenir amb Afers Socials el dimarts. El motiu és que veuen "certes resistències a posar en pràctica allò que va prometre la consellera", va revelar Carcelén, ja que se'ls va comunicar, per exemple, que el nou concurs per adjudicar la gestió es convocaria "al llarg del 2018". Menys de 24 hores després, Bassa va defensar en un comunicat que el Govern ha actuat "amb contundència" davant els "incompliments detectats" i que seguiran treballant per a la millora "amb la mateixa determinació".

La consellera considera que "els compromisos es demostren amb accions, i aquestes s'han portat a terme". Ho exemplifica amb el canvi de gestora a la residència el Molí que es farà efectiu el dimarts i amb l'augment de la ràtio de professionals d'atenció directa als usuaris, d'un tercer cuidador per planta, a partir del 17 de juliol. A més, ha garantit que Afers Socials no prorrogarà els contractes amb Ingesan-Asproseat un cop expirin a finals d'any, i ha assegurat que ja s'han iniciat l'elaboració dels plecs per treure la nova licitació per al 2018.

Les retallades estan en l'origen de les deficiències

La qüestió és com s'ha arribat fins aquí. Els familiars es van començar a mobilitzar fa uns mesos quan es va retallar el personal. La UTE afirma que tan sols es va adaptar la plantilla al que establien els plecs sobre la gestió de les residències. Afers Socials, que els plecs "s'ajusten a les ràtios establertes", però admet que "aquesta situació és conseqüència dels ajustaments pressupostaris del període 2011-15". Segons el departament, "cert és que amb una atenció efectiva de professionals tan ajustada a ràtio, qualsevol baixa no prevista o absentisme per part dels professionals crea un impacte directe en l'atenció als usuaris".
 

Reunió de l'Ajuntament de Barcelona amb els familiars. Foto: Ajuntament de Barcelona


Ingesan-Asproseat considera "injusta" la decisió de no prorrogar els contractes, i "injusta i desproporcionada" la de retirar-li la gestió del Molí després de detectar-se el brot de sarna, i no descarta accions judicials. Segons la UTE, va activar el protocol "en temps i forma" i va notificar el brot en menys de 24 hores des del diagnòstic, cosa que Afers Socials nega. La UTE situa l'origen dels problemes en "l'important desajust entre la prestació contractada, recollida en els plecs de condicions de l'adjudicació, i la necessitat real de les cinc residències".

Assegura que no va realitzar una baixa temerària durant el procés de licitació, i remarca que, si va presentar la millor proposta econòmica, va ser per la seva capacitat de negociació amb proveïdors i l'estalvi en matèria d'eficiència energètica. "En cap cas va afectar la part de contractació del personal, ja que els plecs recullen unes ràtios de contractació que són els que es van incloure en la proposta", destaca. A més, reivindica que ha invertit "de manera voluntària" 150.000 euros per cobrir en un 30% addicional les necessitats reals de plantilla de les residències i 50.000 euros més per solucionar "els greus problemes de manteniment de les instal·lacions".

[blockquote]Ingesan-Asproseat creu que el Govern ha estat "injust i desproporcionat" i es queixa dels plecs de condicions[/blockquote]
Els familiars s'han mirat amb lupa els plecs de condicions i el compliment de les ràtios, i la seva conclusió és que "no totes les ràdios es compleixen" ni la cartera de serveis que va fixar la Generalitat el 2010. Sobre aquest últim aspecte, recorden que el cost de referència per avi i dia per a un grau III (els més dependents) hauria de ser de 61,46 euros, però el plec es va treure amb un cost de 54,29 euros i l'oferta que va fer Ingesan-Asproseat va ser de 50,95 euros. Si se li suma que l'empresa aplica un benefici mínim del 15% en les factures, resulta que el cost per avi es queda en 43,31 euros, gairebé un 30% menys del que hauria de ser.
 
La FAVB sospita que només és "la punta de l'iceberg"
De les prop de 200 residències de gent gran que hi ha a Barcelona, les públiques no arriben a la trentena, segons la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB). En opinió de Teresa Martínez, vicesecretària de l'entitat, les deficiències detectades en les cinc que gestiona Ingesan-Asproseat poden ser només "la punta de l'iceberg" d'una situació que es pot repetir en altres centres. A partir de la seva denúncia –el síndic de Greuges i la síndica de Barcelona investiguen el cas-, ja els han arribat a l'entitat queixes pel tracte que reben els avis en residències del Masnou i l'Hospitalet. La FAVB preveu que no s'acabarà aquí la seva tasca, i planeja recórrer totes les residències públiques de la capital catalana per comprovar en quines condicions estan.