El POEM inclou cinc àrees per desenvolupar energia eòlica a les costes de l'Estat, amb l'objectiu que al 2030 hi hagi una potència instal·lada entre 1 i 3 GW. L'anomenada zona LEBA1 és l'única de Catalunya i se situa al nord de la Costa Brava, a la zona de la badia de Roses.
Finalment, l'Estat ha tirat endavant el document sense gaires canvis respecte de la declaració ambiental estratègica, publicada a mitjan de desembre. La zona tindrà una superfície de 250 quilòmetres quadrats dels 5.000 que sumen les cinc demarcacions i tindrà una distància mínima de la costa de 12 km.
[noticia]252501[/noticia]
De moment, fins a sis empreses han manifestat la voluntat de presentar-se al concurs públic. Quatre tenen una potència de 500 MW i entorn de 35 aerogeneradors. És el cas del projecte Tramuntana, impulsat per les empreses Sener i Blue Float Energy, que després de dos anys d'estudis previs, presentacions i debats públics, és el més madur.
Cal recordar que la Prospectiva energètica de Catalunya xifra en 1.000 MW la potència eòlica marina necessària per a final d'aquesta dècada per tal d'assolir els objectius de neutralitat climàtica del 2050.
[despiece]
Tots els projectes èolics marins de la Costa Brava
1. Projecte Tramuntana
Número aerogeneradors: 35Potència total: 500 MW
Promotors: Sener i Blue Float Energy
2. Projecte Gavina
Número aerogeneradors: 35Potència total: 500 MW
Promotors: Iberdrola
3. Projecte Medfloat Pilot Parc
Número aerogeneradors: 3Potència total: 50 MW
Promotor: Saitec
4. Projecte Catwind
Número aerogeneradors: 82Potència total: 1.200 MW
Promotors: Cobra, Instal·lacions i Serveis Moscardó III
5. Projecte Empordà
Número aerogeneradors: 34Potència total: 510 MW
Promotor: Capital Energy Offshore
6. Projecte Creus
Número aerogeneradors: 34Potència total: 510 MW
Promotor: Ferrovial[/despiece]
El següent pas serà que l'Estat convoqui el concurs públic. “No és un procés ràpid ni automàtic”, advertia fa unes setmanes Teresa Ribera, ministra de Transició Energètica, en una entrevista a Nació.
[noticia]253004[/noticia]
De fet, el sector considera que aquesta subhasta no es realitzarà fins a la segona meitat de l'any. El futur parc eòlic marí de la Costa Brava, per la seva banda, podria ser realitat com a molt d'hora el 2030.
L'ambientalisme, entre l'oposició i els dubtes
Les entitats SOS Costa Brava, Iaeden, Salvem la Platja de Pals, Fòrum l'Escala i la plataforma Stop Macroparc Eòlic Marí han demanat al govern espanyol que revisi el POEM que ha aprovat el consell de ministres i impedeixi la instal·lació de parcs eòlics a la badia de Roses.En aquest sentit, han publicat un comunicat conjunt denunciant "la manca d'actuació" per part de la Generalitat en l'autorització d'aquestes infraestructures i recorden que la zona té un alt valor ecològic que ara es podria alterar amb els molins de vent. Per altra banda, han anunciat que organitzaran accions de defensa del territori en oposició al POEM aprovat aquest dimarts.
Per la seva banda, el col·lectiu Renovem-nos –que reclama compatibilitzar la transició energètica amb la protecció de la biodiversitat- expressa dubtes sobre els impactes en els ecosistemes marins i les espècies d'interès pesquer ja que, fins ara, els estudis han estat contradictoris. En aquest sentit, valoren positivament la proposta de la Generalitat d'un projecte pilot per tal de prova teÌ€cniques d'integracioÌ ambiental i l'avaluació de tot tipus d'efectes.