
Hospital Universitari de Bellvitge.
Un programa de l'Hospital de Bellvitge especialitzat en el tractament de la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) permet reduir en més del 50% els ingressos i l'estada hospitalària als centres. Així, els ingressos actuals des de la posada en marxa del programa han passat dels 19 dies als 9. La malaltia afecta principalment als països desenvolupats i actualment la pateixen el 10,2% de la població més gran de 40 anys. Es calcula que al voltant del 30% les persones fumadores la desenvoluparan, motiu pel qual els especialistes posen especial èmfasi en la prevenció social contra el tabac, ja que és una malaltia irreversible que pot repercutir en diferents òrgans.
Els afectats de la MPOC greu acostumen a presentar una evolució llarga amb múltiples exacerbacions que comporten freqüents ingressos hospitalaris i una alta taxa de reingressos, segons explica el Doctor Jordi Dorca, cap del Servei de Pneumologia de l'Hospital Universitari de Bellvitge. Els principals símptomes, que poden anar des de l'afectació lleu fins a causar situacions greus d'invalidesa, són la disminució de la capacitat pulmonar i l'ofec, la tos crònica i infeccions freqüents.
El programa específic d'atenció als pacients greus ofereix una consulta urgent especialitzada i una atenció continuada integral en l'hospital de dia, en coordinació amb l'Atenció Primària a l'àrea de referència directa, que permet tractar les aguditzacions de manera precoç.
La infermera experta en pneumologia és una figura clau d'aquest dispositiu, ja que porta el seguiment exhaustiu de cada pacient. Aquesta s'encarrega de l'educació del malalt en termes de dieta i activitat física, de la deshabituació tabàquica i el control de la realització de proves complementàries específiques, a més d'estar en contacte permanent amb cadascun de manera telefònica.
En cas d'agudització, el malalt és visitat pel pneumòleg en menys de 24 hores, si es considera necessari. S'ha de tenir en compte que les exacerbacions recurrents s'associen amb el deteriorament de la funció pulmonar i la qualitat del pacient.