L'impressionant rescat d'un home al mig del mar acaba amb sorpresa: és un criminal

La Guàrdia Costanera dels Estats Units aconsegueix dur a terra un nàufrag que havia caigut del seu iot per una onada de 12 metres

L'home rescatat arriba a la Base Astoria de la Guàrdia Costanera
L'home rescatat arriba a la Base Astoria de la Guàrdia Costanera | @USCGPacificNW
Nació
05 de febrer del 2023
Actualitzat a les 14:09h
El que ha passat aquest cap de setmana als Estats Units és de pel·lícula. Almenys, té tots els ingredients per ser-ho: un jove heroic en el seu primer rescat, una espectacular missió contra vent i marea i un gir en la trama que acaba convertint el nàufrag rescatat en un criminal fan del cinema dels anys vuitanta. 

La guàrdia costanera nord-americana ha difós aquest divendres un vídeo a les xarxes socials sobre el rescat protagonitzat per una de les seves últimes incorporacions a la desembocadura del riu Columbia, també coneguda com, “el cementiri del Pacífic”. Fins aquí, tot relativament normal. El que no sabien era que l'home que havien salvat era un delinqüent seguidor dels Goonies buscat per la policia, i que precisament la viralització del vídeo facilitaria la seva detenció. T'ho expliquem amb detall. 

 

Engolit per una onada de 12 metres

La Guàrdia Costanera ha compartit unes imatges en què es veu el seu sotsoficial de primera classe Walton, de Greenville, Carolina del Sud, nedant enmig d'un gran temporal i com aconsegueix arribar fins a un home que flota com pot a la popa del seu iot -el P/C Sandpiper-, del qual havia caigut fruit de l'impacte d'una onada gegant de 12 metres. Els serveis d'emergència han detallat que van rebre l'alerta al voltant de les 10:00 del matí. Per sort, diversos vaixells i un helicòpter de la guàrdia costanera eren prop del lloc del sinistre fent unes maniobres d'entrenament, així que hi van anar ràpidament. La situació era crítica. 

En el vídeo, podem veure com en Walton descendeix de l'helicòpter amb un cable i es llança a l'aigua. Neda contra corrent cap a l'embarcació, però quan està a punt d'arribar-hi, una enorme onada impacta violentament sobre el vaixell, que fa una volta de campana. Tot i el sacseig, el guàrdia costaner aconsegueix localitzar el nàufrag, que demanava auxili, i el porta fora de perill a bord de l'helicòpter MH-60 Jayhawk. Després, se'l va endur a la Base Astoria de la Guàrdia Costanera, on els metges el van tractar per hipotèrmia lleu. El iot, d'11 metres, també es va poder recuperar.

El gir de guió

Fins aquí, el que semblava una increïble història de superació, fa un nou gir i es posa més interessant. Poc després de compartir el clip a internet, les autoritats descobreixen que el propietari del vaixell havia denunciat el seu robatori dimecres passat i que el nàufrag tenia una ordre de cerca per un estrany incident ocorregut en una casa d'Astoria (Oregon). I per acabar-ho d'adobar, també revelen que l'home rescatat havia aparegut a la pel·lícula Els Goonies, el clàssic d'aventures del 1985.

La peça que ha acabat unint tot plegat l'ha donat un usuari de Twitter que, responent al vídeo del rescat, els hi ha proporcionat unes imatges que el nàufrag havia compartit uns dies abans. En elles, se'l podia veure deixant peix mort a la porta d'entrada de la casa del film i ballant al seu voltant. Segons sembla, era la seva manera de "castigar" els nous inquilins, que farts de ser molestats per fans nostàlgics, havien penjat cartells demanant que se'ls deixés en pau.

Qui és l'home?

L'individu en qüestió ja ha estat identificat per la policia com Jericho Labonte, de 35 anys i natural de Victòria, a la Columbia Britànica. A més a més, resulta que a Labonte també el busquen a la seva localitat per casos d'assetjament criminal, desordres i incompliments varis de la llei.