
Vinyes a la posta de sol. Falset. Foto: Joan Ramon Coll.
És temps de verema al Priorat. Els viticultors s’enfilen cap a les finques desafiant el relleu accidentat de la comarca per veremar els seus costers i terrasses de vinya. Un cop els raïms ja es troben en caixes i dalt dels tractors, la verema és traslladada amb cura cap a les respectives bodegues, cooperatives o sindicats per iniciar el procés d’elaboració del vi.
En concret, la Cooperativa Falset Marçà va encetar la campanya de la verema 2015 el passat dia 2 de setembre; data que representa l’inici de la verema més prematur a Falset des del 1921. La manca de pluja a partir de la segona meitat de la primavera i les elevades temperatures registrades aquest estiu, entre d’altres causes, han afavorit que la maduració del raïm s’hagi accelerat sensiblement enguany. De fet, tan sols ha plogut un 37% de l’habitual als mesos d’abril i maig i, tot i venir d’un març excepcionalment plujós, les temperatures 2ºC més elevades per l’època entre abril i juliol han accelerat notablement l’evaporació de gran part d’aquesta aigua de pluja.
Un fet similar va passar durant la campanya de l’any 2003, que es va iniciar el dia 9 de setembre degut, principalment, a una ràpida maduració del raïm al llarg d’un estiu excepcionalment calorós. En aquella ocasió la calor va ser molt intensa i sostinguda durant tot l’estiu amb temperatures mitjanes gairebé 3ºC per sobre de l’habitual i, per si no fos poc, agreujat per successives onades de calor sufocants, una de les quals va durar 19 dies consecutius amb temperatures per sobre dels 35ºC. Contràriament, la campanya de l’any 1977 va ser la més tardana dels registres després de l’estiu més fresc mai abans observat amb temperatures més de 3ºC per sota de la mitjana climàtica. Les temperatures poc estiuenques d’aquell any i unes pluges superiors als 200 mm. entre juny i agost van propiciar una molt lenta maduració del fruit que no es va poder començar a veremar fins al 14 d’octubre.

Raïms madurs. Falset. Foto: Joan Ramon Coll.
Però la tendència es va capgirar a partir de mitjans dels anys 80 quan, des de llavors fins a dia d’avui, l’inici de la verema s’ha anat avançant a un ritme de més de 6 dies per dècada. Així, actualment es comença a veremar gairebé un mes abans que no pas es feia als anys 60 o 70 del segle passat al Priorat. Un avanç similar s’ha produït a diferents zones de Catalunya, sent també de 6 dies per dècada a la Conca de Barberà o 5 dies per dècada a la Terra Alta i a zones del Penedès (1).

Vinyes al peu del Montsant. Escaladei. Foto: Joan Ramon Coll.
Les causes d’aquest avanç accelerat en la data d’inici de la verema poden ser diverses, però la que té més pes és la que fa referència als efectes de l’escalfament planetari. Com ja s’ha donat a entendre anteriorment, s’estableix una estreta relació entre la variabilitat meteorològica durant el cicle fenològic de la vinya i la data d’inici de la verema, sobretot durant els mesos de primavera i estiu. Simplificant-ho molt es podria dir que; quant més càlid i sec sigui el període primavera-estiu, més avançada serà, molt probablement, la data d’inici de la verema d’aquella mateixa campanya (tot i que hi ha excepcions: Per exemple, la verema també es pot avançar per evitar que el raïm es podreixi després d’un estiu càlid i plujós). Tenint en compte això, gran part d’aquesta clara tendència cap a un avanç en la data d’inici de la verema és a causa del sostingut augment en la temperatura de primavera-estiu, que s’incrementa a un ritme de 0,5ºC per dècada a Falset. Aquest increment tèrmic afavoreix un avanç en les diverses fases del cicle fenològic, com ara la sortida de brots i fulles, la floració, la maduració del fruit, entre d’altres, mentre que implica que la fulla caigui més tard a la tardor. A més, una reducció d’un 15% de les pluges registrades a l’estiu i una disminució dels dies de pluja coincidint amb l’època de més calor a la comarca provoca que les vinyes pateixin un estrès hídric extra, ja que una menor quantitat total de pluja i més mal caiguda fa que l’aigua sigui molt menys aprofitable.
Però compte, no podem carregar totes les responsabilitats al canvi climàtic! Les millores tecnològiques aplicades al camp i la constant innovació en les pràctiques vitivinícoles per a seguir millorant la qualitat del vi, entre d’altres, han afavorit que la tendència sigui encara més acusada des de fa unes poques dècades. Així, aquesta clara tendència a l’avanç en l’inici de la verema al Priorat ve donada en gran mesura pels efectes del canvi climàtic, però s’ha vist forçada, al mateix temps, per l’aplicació al camp dels nous coneixements derivats del món de la vinya i el vi. De totes maneres, ja sigui a través de l’aplicació de renovades pràctiques vitivinícoles per una banda, com mitjançant l’alteració del sistema climàtic per l’altra, som nosaltres mateixos qui, directament o indirecta, estem fent variar la data d’inici de la verema.
Les projeccions climàtiques apunten cap a un augment sostingut de les temperatures i cap a una reducció de les precipitacions al llarg del segle XXI, cosa que implicarà una menor disponibilitat d’aigua a la comarca. Els experts destaquen l’impacte que pot tenir això sobre les vinyes, ja que generarà més dèficits que poden alterar la fase de maduració del fruit. Sabent això, es fa indispensable proposar noves tècniques que facilitin l’adaptació del cultiu a aquest nou escenari climàtic per fer-lo menys vulnerable mantenint, al mateix temps, la gran qualitat dels vins del Priorat (2).

Costers de vinya. Porrera. Foto: Joan Ramon Coll.
Agraïments: Cooperativa Falset Marçà, Jaume Teixidó; Director de l’Arxiu Comarcal del Priorat (ACPR), i Josep Maria Coll.
(1) Saladié, O. 2007. Variaciones en la fecha de inicio de la vendimia en Cataluña durante el período de máximo forzamiento antrópico del clima (1971-2006). Actas del Congreso Internacional sobre Clima y Viticultura. Zaragoza: Organización Internacional de Viticultura, 11 pág.
(2) Projecte ACCUA (Adaptacions al Canvi Climàtic en l’Ús de l’Aigua). 2012. Memòria tècnica final. Disponible a: www.creaf.uab.cat/accua