Quatre de la tarda. Cau un sol infernal sobre la ciutat de Barcelona. El termòmetre marca 33 graus al Raval, amb una sensació tèrmica que s'enfila fins als 35. El nucli històric de la ciutat, tot i quedar-se lluny del rècord de temperatura registrat aquest migdia a Darnius -45,1 graus- és testimoni de com ni tan sols els termòmetres desbocats aturen el ritme frenètic que caracteritza la capital catalana. A més dels milers de turistes que no s'han posat prou crema i que passegen suats i amb cara de cansament per les Rambles, els treballadors en plena jornada laboral intenten també esquivar les temperatures extremes.
Com a tota capital europea, a Barcelona les obres no s'aturen mai, ni tan sols quan les condicions climàtiques són complicades. Siguin rehabilitacions de grans edificis, carrers que s'estan adaptant per als vianants, o intervencions rutinàries de manteniment, l'onada de calor no és pretext per aturar la feina. El Miguel Ángel és un dels operaris que estan rehabilitant una vorera de la Rambla Catalunya. Tot i que en aquests moments condueix una excavadora i el sol no el toca directament, la seva cara revela el cansament i la calor. La seva indumentària crida l'atenció: tot i que l'ambient és sufocant, ell va vestit amb un jersei de màniga llarga i pantalons llargs. "Sento la calor extrema portant aquesta roba, però prefereixo suar a patir els rajos de sol directament a la pell", explica. "Fins i tot hi ha dies que em tapo la cara per evitar cremar-me", afegeix.

El Miguel Ángel, un obrer que treballa sota la calor Foto: Hugo Fernández
Rambla avall, uns operaris que estan netejant la vorera a ple sol fan servir el remei que ha explicat el Miguel Ángel, i es tapen la cara com poden amb mocadors lleugers mentre freguen el terra. L'entorn més hostil per treballar amb aquestes temperatures, però, es troba metres avall: la Plaça Catalunya. Sobre el paviment i sense l'ombra de cap arbre, un petit para-sol és el refugi d'unes venedores de tiquets de l'Aerobús, el bus que connecta Barcelona amb l'aeroport. "Prefereixo no parlar, només diria coses negatives", diu una de les treballadores. Els qui tampoc poden escapar de la calor de la plaça són els treballadors de Barcelona Neta. Al Juan, treballador de l'empresa municipal de neteja, a vegades li costa respirar a causa de les altes temperatures. "L'uniforme que ens fan portar no és l'adequat, no transpira", denuncia.
En plena temporada alta, un col·lectiu essencial pel bon funcionament de l'engranatge turístic és el dels cambrers, que també han de passar-se hores sota el sol. El Fran, cambrer del bar del Pi, té la sort de treballar en una plaça amb força ombra, la de Sant Josep Oriol. Tot i això, l'ambient, sumat al bullici del centre, és molt calorós. "Es nota molt la xafogor sobretot al migdia, és dur", reconeix. Tot i estar acostumat a treballar en aquesta època, el Fran diu que aquest estiu està sent especialment sufocant, més del que ho va ser el passat.

El Fran, cambrer del bar del Pi del centre de Barcelona Foto: Hugo Fernández
Alguns dels treballadors que passen més desapercebuts són els venedors de l'Once, refugiats a les cabines amb aire condicionat des de les quals venen tiquets de loteria. El Venceslao explica que no passen tota la jornada laboral als quioscos, sinó que els matins venen els tiquets a peu de carrer. "Aquest any, la calor és insuportable", coincideix a dir. "Quan estic amb l'expositor al carrer sí que es nota molt la calor, però amb la gorra i l'aigua la passo com puc".

El Venceslao, quiosquer de l'Once Foto: Hugo Fernández