L'últim adeu a Joan B. Culla

Amb reivindicacions al seu preuat llegat, el Monestir de Sant Cugat ha acollit el funeral de l'intel·lectual davant de la família, amics i bona part de la plana major del país

Funeral de Joan B. Culla
Funeral de Joan B. Culla | Juanma Peláez
01 de desembre del 2023
Actualitzat a les 14:05h
Funeral d'Estat. La llotgeta del Monestir de Sant Cugat s'ha omplert aquest divendres de gom a gom per acomiadar-se una última vegada de Joan B. Culla amb bona part de la plana major del país i més de mig miler d'assistents. Un adeu ja previst pels seus cercles més íntims que l'historiador va anar avançant durant els darrers mesos sent coneixedor que, aviat, un imbatible càncer se l'enduria als 71 anys. "No per esperada, la notícia deixa de ser menys dolorosa".

I és que tal com s'ha reivindicat durant l'ofici litúrgic -dissenyat expressament pel mateix Culla, lectures i peces musicals incloses-, l'acadèmic va decidir entomar el seu darrer trajecte vital en pau i amb una serenor encomiable. Un comiat, en paraules de la seva dona Imma Cervià, que va fer amb el millor equipatge possible: "En Joan va ser una persona que tot el que volia fer, ho va fer; havent gaudit, també en vida, dels seus homenatges al CCCB i a l'Ajuntament de Sant Cugat". 

A la missa oficiada per l'abat del Monestir de Poblet, Octavi Vilà, s'ha posat en relleu tots els mèrits de Culla tant en la seva vida personal com professional. "Un autèntic referent que ens ha ensenyat a estimar la nostra terra catalana". Amb la presència de familiars, amics, els consellers Laura Vilagrà, Joaquim Nadal i Carles Campuzano, els expresidents Jordi Pujol i Artur Mas, i diversos representants dels mitjans de comunicació catalans com Antoni Bassas, Esther Vera, Xavier Grasset, Mònica Terribas, Ignasi Aragay o Salvador Alsius, el sentiment de reconeixement es comparteix transversalment. Ningú dubta de l'ampli llegat que deixa forjat sota la compromesa i honesta recerca de la veritat que el mític tertulià ha aconseguit deixar en els camps de la docència i de la investigació social.

Per tot plegat, durant uns solemnes parlaments s'ha volgut incidir en el seu tarannà "vitalista, humil i altruista" que, amb elevades dosis de coneixement i rigor, era capaç de simplificar temàtiques molt complexes. Un do que l'intel·lectual va saber emprar excelsament durant la seva etapa com a docent a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) davant dels més de 10.000 alumnes a qui va impartir classe al llarg de més de quatre dècades a les aules del complex vallesà.

Fins sempre, mestre.