Marburg, el virus que ha matat dues persones a Ghana i ha posat en alerta l'OMS

És molt similar al de l'Ebola i té una taxa de letalitat de fins al 88%

Publicat el 11 de juliol de 2022 a les 20:22
El virus de Marburg és una malaltia amb una taxa de letalitat de fins al 88%, que pot ser molt menor amb una bona atenció al pacient. La malaltia pel virus de Marburg es va detectar per primer cop el 1967 a Alemanya i Sèrbia i és causada per un virus molt similar al de l'Ebola, amb qui comparteix molts factors clínics.

Posteriorment, s'han notificat brots i casos esporàdics a Angola, la República Democràtica del Congo, Kènia, Sud-àfrica i Uganda. Actualment, Ghana ha detectat dos possibles casos de febre hemorràgica de Marburg que, si es confirmen, serien la primera aparició del virus en aquest país.

"Les autoritats sanitàries estan investigant la situació sobre el terreny i preparant-se per la resposta a un possible brot", ha assenyalat aquest cap de setmana el representant de l'Organització Mundial de la Salut a Ghana, Francis Kasolo. 

La transmissió del virus es produeix per l'exposició prolongada a mines o coves de rat-penats Rousettus. A més, de persona a persona es pot transmetre per contacte directe amb la sang, secrecions, òrgans o altres fluids corporals de persones infectades, a més de superfícies o materials contaminats per aquests fluids. Totes les persones són infeccioses mentre la seva sang contingui el virus.

La incubació del virus varia dels dos als 21 dies i la malaltia comença amb molta febre, dolors de cap i malestar general, a més de dolors musculars. A partir del tercer dia, també es pot patir diarrea aquosa, nàusees i vòmits. A més, molts dels pacients desenvolupen manifestacions hemorràgiques greus entre 5 i 7 dies. En el cas dels nois, i ocasionalment, s'ha notificat orquitis -inflamació d'un o els dos testicles.

[plantillavirals]