
Luís Márquez sortint dels Jutjats de Reus. Foto: Guillem RS
Tal i com explica la interlocutòria, ja constava una denúncia a l'agència espanyola del medicament que va donar lloc a una inspecció de la Generalitat a Traiber. Algunes pròtesis, que fins i tot s'havien col·locat a pacients, eren de "baixa qualitat i amb falles en les condicions higièniques en la producció així com l'alteració dels precintes de caducitat de les pròtesis, de forma que es venien peces caducades com si el seu estat fos el correcte".
El text del jutge també explica que un dels imputats que va declarar aquest dijous, Joan M. Benet, va dir que va consultar amb altres doctors la qualitat d'aquestes pròtesis i ells mateixos van "posar en dubte la seva qualitat", pel que el jutge creu que "l'Administració Pública coneixia la falta de qualitat".
La interlocutòria destaca la importància de la relació de la compra d'aquests productes amb l'adjudicació 'a dit' per part de l'Administració explicant que aquests tractes van suposar a l'Hospital Sant Joan de Reus un "desajust econòmic de 2.456.548,85 euros" com a vendes imputades a Traiber SL durant el 2007, tot i que l'empresa només va declarar que havia rebut de l'hospital 518.304 euros, uns fets que Luís Márquez ha negat i que ha dit que "desconeixia aquesta circumstància".
Adjudicacions directes des del 2007 fins al 2014
El document també explica que l'Hospital Sant Joan de Reus va facturar a Traiber sense cap tipus de licitació o procés d'adjudicació presumptament tal com marca la normativa de contractació pública des del 2007 fins al 2014, uns fets que Márquez ha admès davant del jutge De Juan. De fet, Joan M. Benet -un dels detinguts posats en llibertat- va explicar ahir una reunió amb Luís Márquez l'any 2013 juntament amb dos representats de l'Ajuntament de Reus, entre els quals s'hi trobava Teresa Gomis, i que aquests van insistir perquè l'Hospital de Reus contractés els serveis de Traiber. I és que segons Márquez, la seva empresa va deixar de vendre a l'hospital reusenc durant els exercicis 2012 i 2013 perquè va arribar un nou doctor al servei de traumatologia.
A partir d'aquí, Márquez va començar a insistir al consistori per poder tornar a facturar a l'hospital Sant Joan, tal com ha explicat el mateix acusat. "A l'ajuntament van dir-me que intentés apropar-me al doctor perquè em tornés a facturar", ha explicat Márquez, afegint, segons diu la interlocutòria, que així li van indicar "totes les persones amb les que es va reunir a l'ajuntament, inclosa la sra. Gomis".
Finalment, les reunions van donar els seus fruïts; va poder reunir-se amb el traumatòleg i va tornar a vendre pròtesis a l'Hospital Sant Joan de Reus. Per últim, la interlocutòria també afegeix que la Fiscalia de Tarragona ha explicat durant la compareixença -i que Márquez ha admès que era cert- que aquestes reunions per obtenir tractes de favor també es van realitzar amb el conseller Mena i el president de la Generalitat, Artur Mas.