Marxa enrere per salvar l'estiu

El Govern recula en la desescalada i tanca l'oci nocturn 18 dies després per l'esclat de contagis entre joves, generat per la variant Delta, les festes de final de curs i la fi de les restriccions

Un grup de turistes amb mascareta consulta un mapa, al centre de Barcelona.
Un grup de turistes amb mascareta consulta un mapa, al centre de Barcelona. | Adrià Costa
06 de juliol del 2021
Actualitzat el 07 de juliol a les 9:28h
L'augment sense aturador de contagis entre joves ha dut el Govern a fer marxa enrere en la desescalada que va decretar a les portes de Sant Joan. Només 18 dies després, discoteques i espais similars com ara locals de ball i karaokes hauran d'abaixar la persiana de nou aquest divendres, en una decisió "molt discutida i debatuda", segons el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, i que mantindrà una vigència de dues setmanes.

Només els espais a l'aire lliure se salvaran del tancament. La Generalitat, que no preveia un escenari com aquest, també demanarà restablir l'obligatorietat de la mascareta a l'exterior. Teràpia de xoc per salvar la campanya d'estiu i no comprometre els efectes positius de la vacunació, que s'està accelerant des de fa setmanes.

El tancament de l'oci nocturn ha enganxat a contrapeu el sector perquè divendres passat Argimon proposava que els establiments fessin tests d'antígens per entrar a les discoteques, com proposaven les patronals del sector, i desvinculava els contagis de l'activitat dels locals que obren de nit. Aquest dimarts al matí Salut els citava d'urgència per anunciar-los la mesura. La patronal Fecalon s'ha mostrat "indignada" i ha denunciat el que consideren "estigmatització" de l'oci nocturn. 

En la decisió ha pesat l'explosió de casos de Covid detectada aquest cap de setmana entre les franges d'edat amb menys proporció de vacunats, com ara la de 16 a 29 anys, que fa tot just una setmana que van començar a rebre punxades i encara no han desenvolupat immunitat. L'augment de contagis ja comença a notar-se als hospitals i està causant un degoteig d'ingressos a les UCI, però sobretot està col·lapsant els centres d'atenció primària, saturats en plena campanya de vacunació.

Els "plats trencats" de l'escalada de contagis
La reobertura de l'oci nocturn mai va ser completa, ja que grans sales mai van arribar a reprendre l'activitat i d'altres van tancar en comprovar les dificultats per fer complir les mesures de seguretat, com ara l'ús de la mascareta. Davant el degoteig de tancaments, la patronal Fecasarm va advertir que el sector tenia "tots els números de pagar els plats trencats de tots els contagis", i el pronòstic s'ha complert.

Ara, a l'inici d'una temporada turística en perill per la propagació de la variant Delta, l'oci nocturn és en el punt de mira a tot l'Estat. Amb el precedent recent dels múltiples brots a Mallorca per festes de final de curs, els experts que assessoren Sanitat han proposat el tancament de les discoteques a totes les autonomies. Fins i tot Castella i Lleó ha defensat la reimplantació del toc de queda, una mesura a què Argimon no creu que "hàgim d'arribar" per l'impacte emocional que implicaria. Miquel Iceta, ministre de Política Territorial, ha indicat que el tancament nocturn no està damunt la taula.

Salut sí que plantejarà a Sanitat un enduriment de l'ús de la mascareta perquè torni a ser obligatòria en espais exteriors, com ha avançat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja. Argimon ha recomanat portar mascareta al carrer "per recordar que estem en pandèmia", si bé ha reconegut que la Generalitat no té competències per reimplantar-la. Des del 26 de juny, portar-la en exteriors ja no és obligatori.

Els festivals i els concerts multitudinaris, indultats
Un dels espais on s'ha notat una relaxació en l'ús de la mascareta han estat els festivals de música, com el Vida i el Canet Rock, els primers celebrats des de l'inici de la pandèmia. Les imatges de part del públic amb el rostre descobert "no es poden repetir", ha advertit Argimon, si bé el Govern ha indultat els festivals i concerts multitudinaris en les restriccions aprovades pel Procicat. Això sí, amb tests d'antígens obligatoris sempre que se superin les 500 persones i el públic estigui dret i pugui ballar. La reculada en la desescalada no afectarà, doncs, festivals com el Cruïlla, que arrencaven aquesta setmana, ni els concerts i balls de les festes majors.