
El 83% dels 48.000 estudiants preinscrits a la universitat ja tenen una plaça assignada. El 60% es podran matricular a partir de dilluns a la carrera i universitat escollides en primera opció. Els estudis de Física i Matemàtiques a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) tenen la nota de tall més alta, amb un amb un 12,544, i supera Medicina a la Universitat de Barcelona (UB), que es queda amb un 12,332. Medicina a la UB, però, és també la carrera més sol·licitada en primera preferència, i els estudis de Medicina són quatre dels vuit amb una nota superior a 12. El secretari del consell interuniversitari de Catalunya ha defensat el sistema de preinscripció com a "ordenat i just" i s'ha mostrat reticent amb la possible revàlida que estudia implantar el Ministeri d'Educació.
La doble titulació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) de Física i Matemàtiques és la carrera que té una nota de tall més alta aquest 2012, i ha superat, amb una nota del 12'544, per primera vegada la carrera de Medicina que tradicionalment registrava la nota de tall més alta a la Universitat de Barcelona. Aquests estudis però, s'han mantingut en la segona posició, i es necessitarà un 12'332 per cursar Medicina a la UB, ja que és una opció que van escollir en primera preferència1.770 estudiants. I és que Medicina, en general, són els estudis que més sol·licituds registren i per això, la carrera a la UAB, a la URV i a la UAB/UPF, tenen notes de tall per damunt del 12.
Jesús Maria Prujà, coordinador de l'Oficina d'Orientació per a l'Accés a la Universitat, ha explicat que Física i Matemàtiques, és una carrera amb ''molt prestigi'' que només disposa de 20 classes i que per aquest motiu, la nota de tall resulta alta. Per Medicina, un dels motius que ha assenyalat Prujà, és que molts estudiants que no entren en la primera opció, decideixen repetir les proves l'any següent per intentar aconseguir una plaça en algun centre universitari, i que inevitablement, la nota de tall acaba pujant any rere any. Ho ha anomenat ''concurrència competitiva''.
Enginyeria en tecnologies aeroespacials a la UPC, que només té 60 places, Administració i direcció d'empreses/dret i Economia a la UPF són les altres carreres amb una nota de tall superior a 12. La major part de les carreres, el 71'08%, tenen una nota de tall per sota del 7, i en el 38'24% dels estudis només cal tenir un 5 per cursar-los.
Des del Consell Interuniversitari de Catalunya no s'ha detectat una modificació de les tendències dels estudiants a l'hora de triar les carreres en funció de la crisi i dels sectors en què més ha afectat. Per Claudi Alsina, tampoc no s'ha vist influenciat en les dades de preinscripció, el nou sistema de preus públics fets públics les últimes setmanes ja que considera que són ''dos processos diferents''.
Aquest 2012, s'han preinscrit 48.000 estudiants a la universitat, i aquest juliol, ja hi ha un 83% d'aquests estudiants que tenen plaça assignada. Són unes xifres lleugerament més baixes que l'any 2011, ja que aquest curs, s'ha aturat la preinscripció dels estudiants que han demanat doble correcció d'examen i aquest fet, varia els alumnes que provinents de les PAU, es troben en aquest procés.
Tot i això, si que s'ha registrat una davallada dels estudiants universitaris que sol·liciten canviar d'estudis (un 8'55%), i també han disminuït el nombre d'estudiants que volen fer segona carrera (22'02%) i els estudiants majors de 25 anys i de 45 anys. A més 6 de cada 10 han pogut entrar en la seva primera opció, unes xifres també similars a les que es van donar l'any passat. Aquest 2012, el total de places ofertades a les 8 universitats públiques catalanes, són 40.024, 155 més que l'any passat (39.869), un augment que ha estat contingut perquè el Govern està pendent de fer un pla general de titulacions.
Alsina ha aprofitat la presentació de les dades de preinsciprció per defensar el sistema de les PAU com un sistema ''ordenat i just'' per tal de canalitzar els estudiants universitaris de Catalunya. Per Alsina, el govern i les universitats confien en aquest problema per resoldre el tema de l'accés, i per això, ha posat en dubte una possible revàlida a Batxillerat que s'ha insinuat des del ministeri d'Educació. Per Alsina, caldria veure quines possibilitats hi ha de ''complementar'' el sistema català, i ha apel·lat a les competències atorgades de l'Estatut.