Més de 500 persones defensen la Sanitat Pública pels carrers de Tarragona
Una marxa reivindicativa de poc més d'una hora i mitja ha volgut manifestar que no vol que la sanitat privada fiqui el nas a la pública | Una de les raons d'aquesta mobilització ha estat la coneguda instrucció 5/2015, que "encara que està congelada, segueix estan damunt la taula"
Ara a portada
-
-
Política ERC avala la nova injecció de crèdit d'Illa a canvi d'incidir en la resposta als aranzels Sara Escalera
-
Política L'oficialitat del català: entre la discreció i una pròrroga de Junts a Sánchez que no és eterna Bernat Surroca Albet
-
Societat Qui serà el nou Papa? Guia per entendre els equilibris d'una decisió transcendental Pep Martí i Vallverdú
-
Publicat el 22 d’octubre de 2016 a les 20:43
La Sanitat Pública s'ha defensat aquest dissabte amb prop de 500 persones recorrent els carrers de Tarragona amb crits de "Fora la privada de la salut pública!". Des de la Plaça Imperial Tarraco, fins a arribar a les portes de l'Ajuntament, centenars de goles reivindicatives han deixat palès que no volen que es privatitzi la sanitat i que la volen "universal, pública i de qualitat".
Aquesta marxa també està enfocada a exigir que desaparegui la instrucció 5/2015, que està congelada damunt la taula. Aquesta instrucció va aixecar molta polèmica, ja que preveia que els centres de l'ICS (Institut Català de la Salut) I alhora empreses públiques i privades –com consorcis- poguessin atendre pacients sempre que fossin persones de serveis complementaris no sanitaris i de serveis sanitaris no inclosos en els serveis de l'SNS, persones no assegurades o que no fossin beneficiàries del Sistema Nacional de Salut (SNS). Això és el que ha denunciat la regidora a l'Ajuntament de Tarragona per la CUP i membre del Grup de Treball en defensa de la Sanitat Pública, Laia Estrada, qui ha manifestat que el conseller de salut, Antoni Comín, ha fet passos per treure el fiançament de la pública a la privada però ha destacat que encara hi ha aquesta instrucció que encara balla.
A propòsit d'això, Estradat ha alertat que si finalment prospera, les empreses privades no hauran d'invertir en infraestructures perquè utilitzaran les de la pública, lamenta la regidora qui aleta que és el que podria passar amb el nou hospital que el conseller va anunciar que es construiria a la ciutat. Ara bé, la regidora exigeix que abans que sigui una realitat aquest edifici, "de dubtosa credibilitat", s'haurien de respondre diferents preguntes, com si en la privada hi podrà desenvolupar alguna activitat, en mans de qui estarà o qui el gestionarà. El que s'ha d'evitar, segons Estrada, és que la Generalitat posi diners públics i que ho gestin entitats privades. Això també és el que defensa la diputada cupaire Eulàlia Reguant, que ha vingut a Tarragona a donar suport a la marxa per denunciar la privatització encoberta de la sanitat.
Per la seva banda, Agustí Aragonès, portaveu del grup de treball, ha destacat que la hibridació del sistema sanitari català estava acabant amb la salut pública. El sindicalista defensa que s'hauria d'implementar el sistema sanitari basc i no anar a mitges tintes.
Després d'una hora i quart de recorregut, cridant que ja n'hi ha prou que la privada fiqui el nas a la pública, la marxa ha arribat a la plaça de la font, on Jordi Tiñena, escriptor i catedràtic en llengua catalana, ha llegit el manifest a les portes del consistori.
Aquest acte reivindicatiu, organitzat pel grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública, ha reunit a Tarragona a representants d'entitats i associacions d'arreu de Catalunya, a banda de les associacions de veïns locals així com de la PAH de la ciutat, també han volgut denunciar l'actual model sanitari "híbrid" la Rebel·lió Bellvitge, Plataforma de Defensa a l'hospital de Viladecans, la Marea Blanca de Lleida, SAP Muntanya de Nou Barris, representant de Miami Platja, del Prat de Llobregat i representants de diferents sindicats, entre altres.
Et pot interessar
-
Societat Canvis al bus nocturn de l'àrea de Barcelona amb dues noves línies
-
Societat Un de cada quatre catalans rep atenció d'alguna entitat social
-
Societat La impunitat d'una discriminació lingüística a l'hospital arriba als tribunals
-
Societat Interior rebutja la protesta a l'AP-7 i redirigeix els veïns a l'N-340 a Alcanar