Per què el mes de gener se'ns fa etern?

Per a molta gent, sembla que faci mesos que va començar aquest mes, i aquest fenomen té una explicació psicològica i fisiològica

  • El mes de gener ja s'acaba, un més que pot semblar etern per diversos motius -
Publicat el 27 de gener de 2025 a les 12:28
Actualitzat el 27 de gener de 2025 a les 12:30

Aquesta setmana ja s'acaba el gener. Un mes que a molta gent li ha semblat com si haguessin passat anys. Aquesta és una sensació recurrent cada gener, i una usuària d'X ha explicat el perquè i apunta un primer culpable: el mes de desembre.

Tal i com explica en aquest fil d'X, el desembre és un mes que a la gran majoria de les persones els passa ràpid: entre les vacances, els dies festius, el menjar ... es genera dopamina. I és que a molta gent li agrada el Nadal. Aquesta dopamina fa que tinguem la sensació que el temps ens passa més ràpid. "És per aquest motiu que quan ens ho estem passant bé, el temps sembla que passi més de pressa", explica la Azucena Martín, la usuària que ha fet el fil d'X.

"Per contra, hi ha sensacions negatives que també ens poden afectar a la percepció del temps, creant-los la impressió que aquest passa més a poc a poc", explica. La por és una d'aquests sensacions que alenteix el temps. Durant el gener no passem por, però sí que podem anar més curts de diners, sentir incertesa pel futur o trobar a faltar les vacances, una sensació semblant.

Un altre motiu que explica la usuària és per culpa del conegut efecte Mandela. Aquest passa quan estàs segur d'una cosa que realment no ha passat. Aquest efecte s'incrementa quan molta gent parla d'un mateix tema de forma errònia. En aquest sentit, si molta gent comenta que el gener és molt llarg, també acabaràs tenint aquesta sensació.

Sigui com sigui, el mes ja s'acaba i, com recorda l'usuària "ara vindrà febrer, el mes més curt de l'any".