Promoure l’ús del català en l’àmbit de la salut. Amb aquest objectiu neix l’Associació Metges-Salut pel Català, que s’ha presentat aquest dimecres a Barcelona. “El pacient sap que quan va al metge té moltes possibilitats de parlar en castellà. Hi ha una situació de regressió i emergència”, adverteix a l’ACN el doctor LluísMont, president de l’associació.
Algunes de les propostes són crear una figura a cada centre que vetlli per l’aplicació de la política lingüística -una mena de síndic del català- o un pla d’acollida per a residents. En la presentació, el conseller de Salut, Manel Balcells, ha demanat una cultura de comunicació en català dins de les organitzacions sanitàries abans d’exigir-ne el coneixement en els llocs de treball.
El doctor Lluís Mont explica que la idea de l’associació va començar a gestar-se el Nadal del 2022, davant la “sensació creixent” d’uns quants metges que s’està produint una “regressió important” de l’ús social del català en tots els àmbits i de forma “molt evident” en el sanitari. La iniciativa va començar amb un grup de WhatsApp, va mutar a un canal de Telegram que ara congrega unes 1.800 persones i ha acabat tenint forma d’associació, presentada aquest dimecres al Paranimf de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona.
“Ves a València o a Mallorca i és on serem d’aquí a deu anys si no fem res”, ha afirmat Mont en declaracions a l’ACN. Pel que fa al sistema sanitari, el president de l’associació observa que l’ús social del català ha decaigut “molt” i ho atribueix a diversos factors, entre els quals destaca la jubilació d’una generació de professionals “que tenien el català com a primera llengua”.
Davant aquesta situació, l’associació vol promoure la llengua en l’àmbit de la salut i de la recerca biomèdica en els territoris de parla catalana. Mont, cardiòleg de l’Hospital Clínic de Barcelona, recalca que el principal objectiu de l'associació és “conscienciar” sobre la importància de l’ús social del català en el sistema sanitari. “Si no aconsegueixes això, per molt que facis cursos de català, no avançaràs”, adverteix.
Les primeres propostes
Metges - Salut pel Català ha presentat un pla pilot d’acollida per a residents de fora de Catalunya, que començarà l’any que ve al Clínic de Barcelona amb la intenció que s’escali a altres hospitals de Catalunya. Altres propostes són la creació d’una figura a cada centre sanitari perquè vetlli per la política lingüística i grups de dinamització de la llengua al màxim nombre d’institucions sanitàries i de recerca.
Al seu torn, el conseller de Salut, Manel Balcells, ha admès “deixadesa del país al voltant de la llengua” en els últims anys i ha qualificat la situació del català en l'àmbit sanitari de “fatal”. Tot i això, el conseller, present a l’acte, ha deixat clar que no està previst que no es parli el català en l’àmbit sanitari i ha afirmat que reivindicar el coneixement de la llengua és un tema “ideològic” i “de país”, però sobretot “de salut”.