L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) és un territori en constant transformació i desenvolupament. Per donar a conèixer tots aquests canvis, a l'edifici Disseny Hub Barcelona acull fins el 25 d'abril l'exposició 'Metròpolis Barcelona', on a partir d'un seguit d'imatges inèdites i una selecció gràfica de les oportunitats que s'obren al territori s'estableix una nova mirada sobre les transformacions que l’Àrea Metropolitana ha registrat des de l’entrada en vigor del Pla General Metropolità (1976) i, al mateix temps, constituir una base per al debat públic i ciutadà.
L’exposició, que s'emmarca en els treballs de preparació del Pla Director Urbanístic Metropolità (PDU), aporta una àmplia oferta de material audiovisual per completar un gran desplegament de material fotogràfic i cartogràfic que és rigorosament nou gairebé en la seva totalitat.
La intenció de la mostra, segons Ramon Torra, gerent de l’AMB, i Joan Busquets, comissari de l'exposició, és la de posar en contrast les contribucions de les desenes de tècnics que han participat fins ara en els treballs preparatoris del PDU amb noves visions d’altres experts i, també, amb la mirada crítica dels ciutadans de la metròpoli.
La descripció de l’actual àrea metropolitana posa en relleu el gran dinamisme del territori en les dimensions espacial, morfològica, social i econòmica. En aquest sentit, el comissari de l'exposició remarca que la crisi actual era una oportunitat per reorientar novament els processos de construcció de la metròpoli.
La mostra del DHUB permetrà visualitzar com el sòl ocupat de l’àrea metropolitana de Barcelona s’ha duplicat en els últims quaranta anys però també identificarà una gran quantitat d’espais buits, les possibilitats d’interconnexió dels espais verds i la conservació de paratges tan representatius i simbòlics com Sant Jeroni de la Murtra o la Cartoixa de Montalegre.
L’exposició: tres blocs complementaris
L’exposició s’organitza en tres àmbits complementaris. Un primer bloc introductori descriu la Barcelona metropolitana i la seva relació amb el sistema europeu de ciutats tot analitzant l’evolució urbanística d’altres metròpolis semblants. També examina com s’ha produït la transformació de les ciutats de l’àrea metropolitana de Barcelona i els seus territoris en el darrers quaranta anys, seguint les directius urbanístiques del Pla General Metropolità de 1976.
El bloc central es proposa explicar la realitat de l’àrea metropolitana de Barcelona, on a l’entorn d’un centre cosmopolita s’articula un sistema de ciutats de caràcter metropolità –és a dir, amb relacions múltiples i diverses entre elles- amb una gran riquesa funcional i un fort potencial. En aquesta línia es presenten un seguit d’estudis i valoracions sobre medi ambient i espai natural, la forma metropolitana de l’activitat econòmica, l’evolució de la demografia i de les maneres de viure, les modalitats residencials, les estructures de la mobilitat i dels nous paisatges metropolitans i les noves dinàmiques i formes de comportament, entre d’altres, que en conjunt aborden les dimensions i les fortaleses d’un sistema metropolità fet de ciutats.
El tercer bloc de la mostra planteja una reflexió sobre els reptes que ha d’assolir el nou PDU per afegir valor a la regulació urbanística vigent, alhora que presenta una sèrie d’«oportunitats metropolitanes». Són unes referències que no tenen un caràcter específic i tancat, però que faciliten la comprensió de l’espai metropolità com un territori força estructurat que projecta una diversitat d’opcions per imaginar el desplegament d’iniciatives econòmiques, socials o cíviques, on les noves formes de treball i de vida siguin compatibles amb les ciutats existents.
Societat
«Metròpolis Barcelona», la gran exposició metropolitana
La mostra es pot veure al Museu del Disseny de Barcelona fins el 25 d'abril
ARA A PORTADA
Publicat el 14 de febrer de 2015 a les 11:00
Et pot interessar
-
Societat El temps d'aquest divendres 4 d'abril: nuvolositat per acabar la setmana
-
Societat Un nou estudi revela per què hi ha persones que són esquerranes
-
Societat El sindicat IAC-CATAC reclama "retribucions dignes" per al Personal d'Administració i Serveis d'Educació
-
Societat Catalunya en xarxa: iniciatives que connecten territoris i persones
-
Societat Alerten del repunt de casos de silicosi, una malaltia respiratòria incurable