El millor pa de Sant Jordi del 2024 es fa a Barcelona

Panatics premia el forn tradicional L’Obrador dels 15, al Guinardó, que espera vendre prop d'un miler d'exemplars fins dimarts vinent

pa sant jordi viquipedia nacio
pa sant jordi viquipedia nacio
Redacció
18 d'abril del 2024
Actualitzat a les 14:33h

El millor pa de Sant Jordi del 2024 es fa a Barcelona. Així ho ha decidit Panatics, l'entitat que organitza el preuat guardó cada any. L'establiment reconegut en aquesta ocasió és el forn tradicional L’Obrador dels 15, al passeig de Maragall 209, situat en ple barri del Guinardó.

Mònica Gregori és la cinquena generació d'aquest negoci familiar. En declaracions a Betevé ha assegurat que el secret d'haver aconseguit aquest premi no és altre que fer servir una matèria primera de qualitat i de proximitat, la massa mare pròpia i un "toc essencial", que segons ella és "tenir passió per l'ofici".

Gregori ha explicat que elaboren el pa amb fins a tres tipus de massa: una amb sobrassada, l'altra amb nous i l'última de formatge emmental. Els seus exemplars es fan amb una recepta original del 1989 obra d'Eduard Crespo, un professional barceloní que va aconseguir erigir-se en una de les grans figures de les fleques a l'Estat.

La dona que lidera L’Obrador dels 15 també ha afirmat que la voluntat de l'espai és perpetuar les tradicions i a partir d'elles crear coses noves que responguin a la realitat actual. Exemple d'això és el pa vegà de Sant Jordi amb dues masses: una de remolatxa i llinassa, i una altra de cúrcuma, farina de blat de moro i llavors.

La previsió de l'obrador és fer prop d'un miler de pans. Concretament, 700 perquè, ha dit Gregori, són conscients que el premi els portarà molts més clients, clientes i encàrrecs dels que esperaven. De fet, tota aquella persona que s'hi acosti, ja podrà començar-ne a comprar. “Ja tenim algun encàrrec. La gent se n’ha assabentat i això que només fa unes hores que ens han donat el premi”, ha assenyalat.

Els altres dos finalistes del concurs han estat, un altre establiment barceloní -el forn La Llibreria, al número 22 del carrer Aribau- i la pastisseria Larrosa de Flix, a la Ribera d'Ebre.