Et preocupa la suspensió del teu vehicle cada cop que passes per un sot? No pateixis més. Et portem el truc definitiu perquè el creuis sense ni tan sols notar-lo. I és que ja ho saps, tot i que tinguis les rodes sempre a punt i estiguis a l'aguait quan condueixes, una foradada o un regruix et pot jugar una molt mala passada.
La pregunta que et pots estar fent ara mateix és la següent: què és millor passar-los a poc a poc o de pressa? Com que depenent de la velocitat a la qual anem l'abast de l'avaria pot canviar, el més lògic seria pensar que si anem lents, tindrem menys risc que el soc ens faci malbé el cotxe. Doncs... Resposta incorrecta!
Al canal de Youtube C de Ciencia expliquen que si anem, per exemple, a 30 quilòmetres per hora, la roda cau completament al sot. Ho detallen en un vídeo on es pot veure un vehicle que travessa un gran sot en què, a causa de la pluja, s'ha format un toll. Tot seguit, aquest mateix cotxe circula a 60 i veiem que cau lleugerament menys. I si ja anem a 80, sembla que la roda gairebé no toca l'aigua. Els seus experts i expertes, però, van més enllà i ens ensenyen que si passem a 100 quilòmetres per hora, el cotxe pràcticament flota.
Ara bé, vigila. Hi ha regruixos de tota mena, com per exemple els que estan danyats i tenen fins i tot vores tallants. En aquest cas, si passes molt de pressa per sobre, el teu pneumàtic es pot arribar a tallar per les bandes que gira o fins i tot pels blancs. Arribat el cas, se't podria fins i tot petar amb tot el que això comporta.
Un altre aspecte que sovint no tenen en compte els conductors i conductores és el sistema de suspensió dels vehicles, que també tenen molt a veure amb els sots i amb la velocitat amb què circulem. En aquest sentit, els i les especialistes recorden que un cotxe que tingui la suspensió en mal estat no és un cotxe segur, ja que et pot fer perdre el control si frenes massa fort o fas una maniobra violenta. Es calcula que, en bones condicions, els amortidors poden durar més de 50.000 quilòmetres. Això sí, en cas que passis sovint per zones plenes de sots a una velocitat que no toca, aquesta xifra es pot reduir fins a la meitat.
De retruc, els amortidors tenen oli en el seu interior que s'encarrega, justament, de dissipar l'energia dels sots. Aquest fluid, però, es va deteriorant, com és lògic, a mesura que fem quilòmetres i, per això, els amortidors van perdent eficàcia. La solució en aquesta ocasió és ben fàcil: canviar-los cada cert temps. En cas que no ho fem, quan passem la ITV pot ser que ens la suspenguin per això.