
El reconegut cuiner Santi Santamaria, propietari del restaurant de Sant Celoni el Racó de Can Fabes, amb tres estrelles Michelin, ha mort durant un viatge a Singapur a l'edat de 53 anys per causes que encara es desconeixen.
Santamaria es trobava en el seu restaurant de Singapur, "Santi", i podria haver patit un atac de cor o una embòlia. Nascut el 26 de juliol del 1957, Santamaria portava una llarga trajectòria en el món de la cuina. L'any 1981, va obrir el seu conegut restaurant amb la seva dona Àngels, i set anys més tard aconseguia la primera estrella Michelin.
El 2008 va provocar una forta polèmica en reivindicar la cuina tradicional enfront la cuina amb química empresarial i l'espectacle mediàtic d'altres xefs.
Fa dos anys, al 2009, la Guia Michelin va distingir el cuiner amb un total de set estrelles -tres a Can Fabes, dues al Santceloni, una a l'Evo i una al Tierra. És el màxim nombre d'estrelles mai atorgat a unexef espanyol.
A Barcelona, també tenia el restaurant Evo, a l'hotel Hesperia Tower, i el Tierra, al Valdepalacios Hotel, a Madrid. Santamaria també havia col·laborat amb TV3 i des del 2001 escrivia al "Magazine" de "La Vanguardia".
Junt amb Santamaria, altres tres cuiners catalans tenen tres estrelles Michelin als seus restaurants. Són Ferran Adrià, amb "El Bulli" de Roses; Joan Roca, amb "El Celler de Can Roca" de Girona i Carme Ruscalleda, propietària del restaurant "Sant Pau".
"És un dia trist per a la restauració de Catalunya"
Carme Ruscalleda, s'ha mostrat consternada en conèixer la notícia de la mort de Santi Santamaria. "És un dia trist per la restauració de Catalunya, perdem un personatge important, impulsor de la cuina de país i del bon producte", ha expressat la cuinera de Sant Pol de Mar.
Ruscalleda, el restaurant de la qual comparteix amb el Racó de Can Fabes de Santamaria la distinció culinària de les tres estrelles Michelin, ha assegurat que el cuiner "deixa una petjada profunda i molt gran". "En Santi va afegir valor al món de la cuina i el seu exemple ha estimulat unes generacions que hem seguit apostant per la qualitat", ha reblat.