Els codis QR ja són part habitual de la nostra vida quotidiana. Si bé ja existeixen des de fa un temps, es van tornar molt habituals durant el període de la pandèmia amb l'argument que s'evitava el contacte entre persones i amb altres elements. Doncs bé, feta la llei, feta la trampa: els estafadors hi han trobat un nou mètode.
L'Agència de Ciberseguretat de Catalunya, tal com ha avançat El matí de Catalunya Ràdio, ha detectat que les estafes a través de codis QR s'han duplicat en els últims dos anys. L'objectiu dels delinqüents és que s'escanegi el codi creat per ells mentre la víctima pensa que és un de real vinculat a una empresa o un establiment.
La realitat és que escanejar el QR fraudulent s'acaba convertint en la manera d'obtenir dades personals o bancàries. Els Mossos d'Esquadra també detallen que hi ha dues vies per les quals se sol fer l'engany: bé enganxen el QR fals damunt de l'original a les taules de les terrasses dels restaurants com si fos la carta; bé deixen un QR amb una suposada multa al cotxe.
⚠️ Vigila amb l'estafa del QR: l'enganxen damunt l'original en les taules de terrasses de restaurants com si fos la carta. O també et deixen un QR amb una suposada multa al cotxe 👇#CiberNadalSegur#InternetSegura@ciberseguracathttps://t.co/WtQPvyEJow
— Mossos (@mossos) December 10, 2024
Davant la dificultat de detectar aquest tipus d'engany, la primera recomanació és anar sempre amb cautela i no cedir cap dada personal si hi ha sospites. A banda, però, també és de gran utilitat la instal·lació al mòbil o a l'ordinador d'un detector de contingut maliciós, en l'argot tecnològic el que es coneix com a antimalware.
En tot cas, si ja s'ha caigut en l'engany, és també de gran importància actuar amb rapidesa. En aquest sentit, l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya recomana modificar urgentment les contrasenyes dels comptes bancaris i altres serveis. A banda, cal posar-se en contacte amb el banc perquè bloquegi possibles moviments sospitosos i presentar una denúncia davant els Mossos d'Esquadra.