Munté: «Han passat coses gruixudes pel que fa a la llei de la Dependència»

La consellera de Benestar acusa el govern de Madrid d'inhibir-se de les necessitats socials de la societat catalana

Publicat el 02 de gener de 2015 a les 12:00

La consellera Munté, aquest divendres a Rac1 Foto: Rac1
 

Neus Munté, consellera de Benestar Social i Família, ha acusat el govern de Madrid d'ofegar pressupostàriament les necessitats de les capes socials més desafavorides: “Des del 2011 l’Estat ha retallat un 92% els programes socials. (...) Tal com estem podem anar tapant forats però no podem fer més". Munté, en una entrevista al Món a RAC1, ha posat com a exemple les prestacions a persones amb disminució de l'autonomia, “han passat coses gruixudes pel que fa a la llei de la Dependència. Per això hem d’aspirar a tenir una llei pròpia que doni resposta a les persones amb necessitats de dependència a Catalunya".

En aquest sentit, la consellera ha afegit que "si apliquéssim fil per randa el que diu la Llei de Dependència, un 53% de les persones que ara estan protegides no ho estarien". Munté també ha acusat l'estat de desentendre's de les necessitats socials "l’aportació de l’estat a la Llei de la Dependència està sota mínims històrics. El copagament que fan els ciutadans ja supera la proporció que paga l’estat".

La consellera de Benestar ha vist de forma positiva el fet que la Grossa de Cap d'Any hagi recaigut en la pròpia Generalitat, cosa que incrementarà els recursos destinats a alguns programes específics, que disposaran d'una dotació extra: “No només es destinaran als infants, sinó que també dedicarem els diners a la gent gran i a les persones amb discapacitat”. Munté ha posat com a exemple les beques per a nens amb problemes d'estructuració familiar, que podran accedir en major quantitat a campaments d'estiu o d'altres activitats extraescolars.

Dèficit social

Neus Munté ha deixat clar que el Govern té sensibilitat social "començant pel president" i ha criticat l'argumentari de Pablo Iglesias, que considera centralista: “Podem encara té un problema de discurs. Es presenta com l’opció del canvi i presenta una tebior amb el fet nacional català que no té res de canvi, sinó de més del mateix. Voler-ho canviar tot però no pronunciar-se clarament en com ho faran, de revolucionari i de modern no en té massa. En algun moment ens hauran d’explicar com volen fer el canvi.”

Munté també ha defensat la dimensió social del procés de sobirania: “Moltes persones han arribat a la conclusió de que necessitem eines d’estat per poder sostenir l’estat del benestar. És molt difícil tirar endavant amb polítiques recentralitzadores i amb un ofec econòmic constant.”