Un nou rellotge nuclear revolucionarà la mesura del temps

És un avenç que el convertirà en el més precís del món i que significarà la fi dels rellotges atòmics donada la gran diferència en la velocitat

Redacció
27 de novembre de 2024, 21:14
Actualitzat: 21:15h
Imatge recurs d'un rellotge
Imatge recurs d'un rellotge | Creative Commons

La tecnologia ha anat evolucionant al llarg dels anys i qualsevol invent o producte creat en el passat ha evidenciat aquesta transformació. Doncs bé, en el cas dels rellotges també hi haurà un abans i un després amb l'arribada d'un nou avenç extraordinari. Es tracta d'un rellotge nuclear, capaç de mesurar el temps amb una precisió molt més acurada que els actuals, creats amb tecnologia atòmica. 

Aquest últim any diversos científics han estat immersos en la construcció del rellotge més precís que la humanitat ha vist fins ara. En aquest sentit, es passarà de perdre un segon cada 30.000 milions d'anys a perdre un segon cada 300.000 milions d'anys. Així doncs, l'impacte d'aquest avenç seria directe en casos com una detecció de terratrèmols millorada. A més a més, podrien ser molt útils per entendre millor el funcionament fonamental del nostre univers.

Un dels avantatges del rellotge nuclear és que utilitza el nucli de l'àtom respecte als electrons dels atòmics, fet que no afecta tant en les interferències externes que es poden produir. Els rellotges funcionen a partir de cicles i aquest últim avenç permetrà accelerar la mesura dels segons. Per altra banda, la portabilitat és un altre dels canvis que es presenten, ja que els rellotges no necessitaran temperatures extremadament baixes, sinó que podran funcionar en condicions normals. Així doncs, els experts afirmen que el rellotge nuclear es podrà arribar a dur fins i tot a la butxaca.

Segons fonts de la Universitat de Colorado Boulder van utilitzar una tecnologia làser per al desenvolupament. Així doncs, a través d'una "pinta de freqüència òptica" i un làser multicolor van poder fer algunes mesures amb una precisió d'un milió de vegades superior a la millor xifra establerta anteriorment. Ara bé, els experts avisen que encara és lluny la seva aplicació pràctica i que falta progressar més per aconseguir un rellotge nuclear autònom.