Ocupen la immobiliària insígnia de les últimes llicències de pisos turístics a Barcelona

El Sindicat d'Habitatge Socialista de Catalunya busca fer negociar l'empresa, que ja ha transformat una quarantena de llars on vivien famílies en negocis per acollir visitants en un sol bloc i que fins ara ha rebutjat un acord amb els llogaters

Publicat el 27 de febrer de 2025 a les 13:28
Actualitzat el 27 de febrer de 2025 a les 14:39

La Inmobiliaria Gallardo ha fet una aposta tossuda per aconseguir pisos turístics a Barcelona, fins al punt de batallar durant anys als jutjats per aconseguir unes llicències que encara estan en disputa, i s'ha convertit en la gran empresa referencial dels últims permisos aconseguits a la ciutat per convertir habitatges residencials en punts d'anades i vingudes de turistes. En el seu cas, quan ja feia anys que no es donaven més llicències, van trobar una escletxa als jutjats i van acumular 120 permisos en un sol edifici, però és que també ho va aconseguir almenys amb dues finques més de 34 habitatges cadascuna i amb una altra de 18 immobles més.

Tots aquests blocs són de la seva propietat i tenen famílies vivint-hi de lloguer. Ara, els de l'edifici més nombrós, els del carrer Tarragona, s'han organitzat per exigir que no els facin fora i els renoven els arrendaments. Allà, ja hi ha prop de 40 pisos que ja es dediquen al negoci turístic. I la resta, una vuitantena de llars, esperen aclarir el seu futur. En aquest context, han passat a l'acció. I ho han fet ocupant la seu de l'empresa, de la mà del Sindicat d'Habitatge Socialista de Catalunya. 

El col·lectiu pel dret a l'habitatge ha anunciat a xarxes l'ocupació de la seu de l'empresa, en què hi participen una cinquantena de persones, entre militants i veïns afectats, per denunciar "l'expulsió de veïns i veïnes que està duent a terme en el famós bloc de l'Eixample". A més, assenyalen que la tendència d'una gran propietat vertical que ostentat tota la finca és cada vegada més agressiva pel que fa als desnonaments invisibles i a les pujades de preu. La setmana passada, de fet, diverses entitats veïnals històriques de l'Eixample -juntament amb sindicats d'habitatge- advertien d'aquesta realitat que fa anys que s'està multiplicant al districte central de la ciutat. "Ens neguem a què l'Eixample estigui en venda i que acabi sent com el centre de Londres, que de dia i hi ha molta gent i a la nit no hi viu ningú", deia un dels portaveus de les associacions de veïns, llavors.

De moment, però, alguns llogaters afectats han decidit passar a l'acció. El cas del número 84-90 del carrer Tarragona és especialment flagrant pel volum de persones afectades, per l'operació econòmica i per l'embolic judicial. De fet, tal com va explicar Nació fa pocs dies, els pisos d'aquesta finca són també l'escenari d'una divisió entre uns jutges que donen la raó a l'Ajuntament de Barcelona i uns altres que convaliden la posició de l'empresa, al voltant d'una part de les llicències dels pisos turístics. 

L'Enrique, un dels veïns afectats del bloc del carrer Tarragona, aquest matí
L'Enric, un dels veïns afectats del bloc del carrer Tarragona, aquest matí - Hugo Fernández

La realitat és que ara hi ha desenes de famílies a l'espera de saber on podran viure en el futur. El Sindicat d'Habitatge Socialista de Catalunya recorda que les expulsions van començar a finals del 2022 i assegura que es van caracteritzar per utilitzar "finalitzacions de contracte, pressions i desenes d'obres simultànies" a l'edifici. L'objectiu de l'ocupació, doncs, és aturar aquesta tendència i que, a partir d'ara, es renovin els arrendaments de les famílies a qui els caduqui la vigència del contracte. Es vol aconseguir un compromís que quan els actuals inquilins es quedin sense contracte els hi renovaran les condicions i no els faran fora.

De moment, la pressió a la seu de la Immobiliaria Gallardo ha anat acompanyada de la presència policial. Els activistes mobilitzats reclamen una reunió. La immobiliària, contactada per aquest diari, de moment no dona pistes de quina postura acabarà adoptant.