L'Ajuntament de Barcelona, els Mossos d'Esquadra, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) i Renfe preparen un pla per impedir que els venedors ambulants puguin desenvolupar la seva activitat al vestíbul de l'estació de plaça de Catalunya, concretament a l'espai on es comuniquen les entrades del metro i els trens de Rodalies.
Fonts municipals asseguren a NacióDigital que descarten un desallotjament per les característiques de l'espai i expliquen que l'estratègia pretén prevenir que els venedors s'instal·lin a l'estació. La manera de fer-ho serà a través de la presència d'agents de policia i de seguretat privada o amb la instal·lació d'elements físics que ocupin l'espai fins ara utilitzat pels manters.
Fonts de Renfe consultades per aquest diari argumenten que la presència de venedors pot suposar un problema en "situacions" d'emergència, mentre que des del consistori defensen que és un problema que un espai que hauria de ser de trànsit d'usuaris estigui ocupat pels manters.
L'operadora ferroviària garanteix que acceptarà les mesures proposades per l'Ajuntament i, al seu torn, el consistori demana que els recursos que es destinin a l'operació hauran de procedir dels quatre actors implicats. Els Mossos d'Esquadra han evitat valorar la mesura fins que aquesta es faci pública.
Les fonts municipals consultades situen el pla en el marc de la tasca habitual per actuar davant la venda ambulant a la ciutat. "Separem el tracte que tenim amb els manters en l'àmbit de l'educació social i en el de la seguretat", afirmen.
Els manters demanen solucions
Les explicacions de l'Ajuntament no convencen els venedors ambulants. El Hakim és un dels manters que habitualment s'instal·len al vestíbul de l'estació de plaça de Catalunya, habitualment a partir de les 12 del migdia. "Vam decidir baixar a l'estació perquè al carrer la policia ens persegueix i aquí estem més tranquils", explica a NacióDigital.
El Sindicat Popular de Venedors Ambulants s'expressa en la mateixa línia. El seu portaveu, Mame Mor Ngom, assegura que el metro no és un dels seus espais prioritaris a l'hora de vendre. "La presència policial al carrer és massa forta", explica. Ngom critica que l'Ajuntament treballi els camps de l'orientació social i la seguretat com a parcel·les separades. "Les solucions s'han de treballar a llarg termini, l'increment de mesures de seguretat sempre és una mala notícia", defensa.
El portaveu del sindicat xifra en 500 la quantitat de persones que es dediquen a la venda ambulant a Barcelona, i insisteix que no ho fan per voluntat sinó per "necessitat". En aquest sentit, demana una coordinació institucional per abordar la situació dels manters i reclama a la Generalitat que aporti recursos per trobar-hi solucions.
«Operació manters» per impedir la venda ambulant a l'estació de plaça de Catalunya
L'Ajuntament, els Mossos d'Esquadra, TMB i Renfe dissenyen un pla per evitar la presència de venedors al vestíbul de l'estació de Metro i Rodalies, i fonts municipals neguen la via del desallotjament
ARA A PORTADA
-
-
Front comú de Catalunya i el País Basc per aconseguir l'oficialitat de les llengües a Europa Lluís Girona Boffi
-
-
Cristóbal Montoro i vuit més: la llista de ministres imputats de José María Aznar Lluís Girona Boffi
-
Montoro es dona de baixa del PP després de ser acusat de beneficiar empreses gasistes quan era ministre Redacció
Publicat el 18 de desembre de 2018 a les 16:00
Actualitzat el 18 de desembre de 2018 a les 17:22
Et pot interessar
-
Societat Àngel Llàcer obre l’Orgull barceloní: «Ser diferent no és un perill, és una riquesa»
-
Societat L'actriu argentina, Ana Carolina, anima a parlar català sense vergonya a les xarxes
-
Societat El temps d'aquest divendres 18 de juliol: la calor no s'atura
-
Societat Els Mossos detenen a 17 persones que es dedicaven a la revenda de mòbils robats a Barcelona
-
Societat Cursos de català a municipis petits: qui s'hi pot inscriure?
-
Societat Un aspirant a bomber s'aprofita de la llei trans per aconseguir plaça