Pacients formats i autònoms: la UOC crea un centre per «canviar el paradigma» en salut

La universitat posa en marxa l’EHealt Center, un equipament que aglutinarà la recerca en salut electrònica | El conseller Toni Comín ha presidit l’acte de presentació del centre, que s’ha celebrat a la seu de la Unió Europea a Barcelona

Publicat el 28 de juny de 2017 a les 11:45

El rector de la UOC, Josep Antoni Planell, a la dreta, acompanyat de Marta Aymerich i Manuel Armayores. Foto: Jordi de Planell
 

Canviar el paradigma en salut per garantir que els pacients estiguin més formats i guanyin autonomia. Aquest és l’objectiu de l’EHealt Center, l’equipament que la Universitat Oberta de Catalunya, la UOC, ha presentat aquest dimecres al migdia en un acte a la seu de la Unió Europea a Barcelona presidit pel conseller de Salut, Toni Comín. El centre agrupa la investigació en el camp de la salut electrònica que ja està desenvolupant la UOC a través d’una desena de grups de recerca i d’una càtedra. “El ciutadà vol convertir-se en un actor fonamental en la gestió de la seva salut i nosaltres volem facilitar-li les eines perquè pugui ser-ho”, ha assegurat el rector de la universitat, Josep Antoni Planell.

Per assolir aquest objectiu, l’EHealt Center treballarà en quatre grans àmbits: educació per a la salut, avaluació i interacció amb noves tecnologies, anàlisi de dades i foment de l’equitat en l’accés als serveis de salut. El centre pren un enfocament “salutogènic”, en paraules del director de desenvolupament del projecte, el doctor Manuel Armayones. “Ens centrem tant en allò que fa emmalaltir les persones com en allò que les manté sanes”, ha puntualitzat. En aquest sentit, el centre treballarà en el disseny i desenvolupament d’eines tecnològiques que “ajudin a generar una pandèmia de salut”, segons Armayones.

L’EHealt Center estarà dirigit per un equip coordinador, però també comptarà amb un comitè assessor format per experts de diversos àmbits, com els doctors Xavier Prats Monné o Antoni Trilla, i associacions de pacients. “Forgem un equip de professionals multidisciplinari que ens permetin abordar de manera transversal tots els reptes que ens planteja el camp de la salut”, ha explicat Armayones. Els experts de la UOC es coordinaran amb altres institucions acadèmiques que també desenvolupen projectes de recerca en aquest àmbit de tot el món, com el Center for Global eHealt Innovation de Toronto, al Canadà, o el Norwegian Center for eHealt Research de Tromso, a Noruega.

L’EHealt Center és un projecte pioner al sud d'Europa, segons Armayones. El director de desenvolupament de l’equipament ha enumerat alguns dels projectes de recerca en els quals ja han començat a treballar, tots relacionats amb la salut electrònica. Amb l’hospital de Sant Pau de Barcelona, per exemple, han dissenyat una aplicació per a millorar l’autonomia dels pacients amb Parkinson i, en paral·lel, estan treballant en un projecte de recerca a Badalona per identificar la relació entre els hàbits de salut i el desenvolupament de determinades patologies a través de l’anàlisi de dades.

Un centre en creixement

L’EHealt Center ja està funcionant perquè s’alimenta del coneixement que generen els set estudis del camp de la salut que funcionen a la UOC. De moment, però, encara no disposa d’espai físic. La vicerectora de Planificació Estratègica i Recerca de la universitat, Marta Aymerich, ha explicat que al setembre tindran a punt la nova seu de l’equipament, que estarà situada a l’edifici que la UOC ja té al districte 22@ de Barcelona. També a la tardor esperen tenir tancat el nomenament del director del centre, que s’escollirà a través d’una convocatòria internacional.

“L’EHealt Center ja està en marxa, però hi anem afegint recursos progressivament”, ha assenyalat Aymerich. La UOC ha finançat el projecte amb un pressupost inicial d’1,5 milions d’euros, una xifra que equival al 30% de la inversió global anual d’aquesta universitat en recerca i investigació. A més, s’hi injectaran 2,5 milions més per finançar l’activitat ordinària. En aquest cas, una part dels fons els aportarà la Comissió Europea i aniran destinats a finançar projectes de recerca específics.