Pastura de búfals per millorar la biodiversitat dels aiguamolls

El Consorci de l'Estany de Banyoles engega una prova de pilot als aiguamolls de la Puda

  • Els búfals que ja pasturen als aiguamolls de la Puda -
Publicat el 26 de febrer de 2023 a les 19:35
La pastura de búfals d'aigua pot millorar els microhàbitats i la biodiversitat a les zones d'aiguamolls. D'aquesta idea n'estan convençuts al Consorci de l'Estany de Banyoles, que ara fa uns dies va iniciar una prova pilot a la zona de la Puda.

L'objectiu és deixar espais on la làmina d'aigua estigui lliure de vegetació. Després d'haver-ho provat anys enrere sense massa èxit amb cavalls i burros, els responsables del projecte creuen que aquest animal –del que se n'extreu la llet per produir la coneguda mozzarella- s'adaptarà molt millor a les condicions.
 

Sis animals procedents de l'Empordà

A mitjan febrer van arribar al Pla de l'Estany sis exemplars de búfals d’aigua domèstics (Bubalus bubalis) que provenen del ramat existent al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà. El Consorci de l’Estany ha dissenyat un pla destinat a la creació de làmines d’aigua obertes, gestió de les formacions de canyissars, creació de petits prats i obertura de clarianes en els bosquets de ribera a través de la pastura d’aquests animals. Es tracta d’una espècie que s’adapta fàcilment a les zones humides amb presència de llacunes i canals d’aigua.

Els mesos vinents s'analitzarà el funcionament d'aquestes pastures i l'objectiu és que el projecte tingui una durada de quatre anys, prorrogables a quatre més. Els búfals d'aigua pasturaran al llarg de cinc hectàrees que hi ha repartides en tres sectors d'aiguamolls independents. 

La idea és que aquests búfals mantinguin làmines d'aigua obertes amb poca vegetació i es pugui millorar els microhàbitats i la biodiversitat de la zona sense la intervenció humana. Tradicionalment, aquesta tasca la realitzaven ramats que van desaparèixer. El Consorci de l'Estany fa temps va intentar recuperar aquestes dinàmiques que es generaven al voltant de la zona d'aiguamolls amb pastures de burros i cavalls. El problema, però, és que aquests animals no s'adaptaven bé a les zones d'aigua.

[noticia]252976[/noticia]
“El foment de l'herbivorisme i la pastura de grans ungulats és una solució basada en la natura  pel manteniment d'espais oberts que la Generalitat promou i defensa”, assegura Marc Vilahur, director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural.
 

Animals de fins a 800 quilos

El búfal d’aigua domèstic és un animal de la subfamília dels bovins que deriva del búfal aquàtic silvestre després de milers d’anys de cria selectiva. És el segon bòvid més gran que  existeix i en estat adult pot arribar a pesar entre 600 i 800 quilos. Són animals ben adaptats a les masses d’aigua, en zones humides de canyissos i herbassars. La seva dieta principal és la vegetació aquàtica
 

Presentació del projecte de pastura amb búfals al Pla de l'Estany. Foto: Sílvia Puig Planells / Ajuntament de Banyoles


“Malgrat que ens sembli estrany, el búfal d’aigua és una raça domèstica i no es pot considerar  una espècia exòtica, es tracta d’animals que se n’extreu la llet des d’antic per produir el típic formatge mozzarella”, destaca Miquel Noguer, president del Consorci de l'Estany.

Serà aquesta entitat pública qui es faci càrrec dels costos de trasllat dels animals entre els aiguamolls de l'Empordà i els de la Puda, això com també els costos de les incidències que es generin a la zona de pastura. Es preveu que aquesta prova pilot costi 1.500 euros. Per contra, els búfals d'aigua ajudaran a fer allò que fins ara s'aconseguia amb màquines i amb la intervenció humana.

[noticia]253006[/noticia]
Des del Consorci de l’Estany s’ha fet una crida “a la col·laboració ciutadana per respectar la prova pilot i la pastura d’aquests animals”, com destaca el vicepresident i alcalde de Porqueres, Francesc Castañer. En aquest sentit, fa una crida no sortir dels camins habilitats, portar els gossos lligats en tot moment, no fer sorolls molestos i no donar menjar als animals, recordant que està prohibit.