Els ecos del passat van i venen, perquè la carpeta del transport de passatgers a Barcelona mai no acaba de tancar-se. La protesta de la Diagonal -cinc anys enrere- la van protagonitzar els conductors de les empreses internacionals com Uber, que llavors intentaven acabar amb la regulació plantejada per la Generalitat. També la patronal hi donava suport. Ara, en canvi, els que s'han apropat més a materialitzar una acció de queixa han estat les VTC clàssiques. És a dir, les que fa temps que ofereixen serveis de xofer a empreses i clients amb més poder adquisitiu que busquen un transport diferenciat del taxi. Van arribar a planificar mobilitzacions durant el Mobile World Congress (MWC). A última hora, però, van suspendre la protesta. Almenys de manera momentània, a l'espera de com reacciona el Govern i els partits polítics del Parlament.
La pressió de les VTC tradicionals
Per arribar a aquest punt cal entendre dues realitats: la recent i l'acumulada. La de fa pocs dies té a veure amb un pacte polític que Tito Álvarez, portaveu de l'associació Élite Taxi, va anunciar la setmana passada amb els principals partits del Parlament de Catalunya: que a partir d'ara tots els conductors de VTC -i els nous taxistes- haurien d'acreditar tenir el nivell B2 de català per poder circular. Aquesta nova exhibició d'interlocució i acord polític entre el sector del taxi i l'administració va indignar la principal entitat de xofers. L'associació VTC Gran Turisme va lamentar que uns tinguessin negociacions sobre el futur del sector i els altres, no. "No és el B2, és l'acumulació de gotetes i gotetes que cauen a sobre. El Tito obre la boca i tothom l'escolta. En canvi, nosaltres podem dir missa, que com som més petits... Però si desapareixem les VTC tradicionals, l'economia de Barcelona queda tocada. Avisem", planteja Romà Llort, portaveu de l'entitat.El seu argument és que, a més d'aquest nou requisit idiomàtic que la Generalitat hauria acceptat, les "gotetes" dels darrers anys els han anat deixant sense aire, enmig de la guerra per la mobilitat entre taxistes i les noves aplicacions internacionals. "No som ni taxi ni plataforma", remarquen des de l'associació VTC Gran Turisme. Per això demanen unes normes pròpies que desfacin la cotilla que actualment envolta el sector. Els darrers mesos s'han trobat més pressió policial, quan aquesta política anava principalment encaminada a detectar irregularitats de vehicles que operen per a empreses com Cabify. "La Guàrdia Urbana, com no sap diferenciar, què fa? Veu un cotxe negre i li és igual si és Uber o Gran Turisme. Ens estan carregant a inspeccions, immobilitzacions de vehicle i multes. Això dona mala imatge, perquè portem clients", insisteix Llort.
Tot això els ha portat a escalar el risc de protesta, i encara mantenen que poden prémer el botó vermell i organitzar boicots durant els pròxims grans esdeveniments de l'entorn metropolità. Mencionen explícitament el gran premi de Fórmula 1 de Montmeló i la Copa Amèrica. Ara bé, la partida es juga en la nova llei que s'ha de presentar de manera imminent i que ha de superar la norma vigent, aprovada el 2003 i pensada especialment per al taxi. De moment, els grups parlamentaris i el Departament de Territori s'ha obert a escoltar les VTC clàssiques i això ha calmat els ànims inicials, desactivant la protesta del Mobile. Però la vista segueix posada en la futura norma catalana. El nou text tindrà en compte tot el sector i tractarà diferents plataformes, VTC tradicionals i taxistes.
La patronal d'Uber, Cabify i Bolt torna a les essències
Des de l'altra banda, la patronal dels serveis amb companyies com Uber, Cabify i Bolt també juga a exhibir la destral de guerra tímidament. "Ens allunyem d'un escenari de confrontació i que pugui perjudicar els ciutadans, però això no vol dir que l'administració abusi", diu José Manuel Berzal, president d'Unauto VTC. En aquest sentit, preguntat per la possibilitat que el sector de les plataformes surti al carrer, el representant de les empreses remarca: "Està sobre la taula, l'aturada, però és molt desagradable com a escenari i confiem en el diàleg". Les demandes de Berzal tenen un punt de cícliques, també. Fa cinc anys, a la Diagonal, la mateixa patronal protestava contra el decret català que posava el primer topall ferm: establia que tots aquells vehicles que no fossin taxis requerien una precontractació mínima de 15 minuts. Es va establir també que no els vehicles VTC no poguessin aparcar a la via pública i esperar des d'allà que els sorgissin serveis per la ciutat. Ara, Unauto reclama que es desfacin aquestes normes. "La precontractació és dissuasiva. Acabes un servei i no pots fer-ne un altre. És com si estàs menjant a un restaurant, acabes el primer plat i et diuen que has d'esperar una hora per al segon plat", insisteix el president de la patronal. També reclama que se'ls permeti tenir llicències de caràcter urbà per operar a la capital catalana, una aixeta molt regulada actualment.
De la mateixa manera, s'assenyala els controls policials dels darrers mesos. "Ens hem sentit perseguits perquè s'han incrementat els controls policials i les sancions", remarca el portaveu dels conductors de vehicles com Uber. Alhora, reclama que una de les darreres normes instaurades -la necessitat que els cotxes facin 4,90 metres de llarg- també es retiri.