Petro, primer president d'esquerres en tota la història de Colòmbia

El candidat de Pacto Histórico s'imposa a l'ultradretà Rodolfo Hernández amb un 50,44% dels vots

Gustavo Petro, nou president de Colòmbia
Gustavo Petro, nou president de Colòmbia | Europa Press
NacióDigital
20 de juny del 2022
Actualitzat a les 9:25h
El candidat d'esquerra Gustavo Petro ha guanyat aquest diumenge la segona volta de les eleccions presidencials colombianes amb un 50,44% dels vots, per davant del seu rival, l'ultradretà Rodolfo Hernández, que només n'ha aconseguit un 47,31%, un cop escrutats el 100% dels vots. Petro assoleix així una històrica victòria per a l'esquerra, que per primera vegada aconsegueix accedir a la Casa de Nariño, seu de la presidència de Colòmbia.

En total, han votat uns 22 milions dels 39 milions de colombians amb dret a vot. El nou president colombià ha aconseguit 11,28 milions de vots. Un resultat que ha sorprès als analistes, ja que Petro s'ha imposat clarament a la capital, Bogotà, gràcies a una forta mobilització dels joves universitaris i treballadors dels barris populars. A més, també ha guanyat a la perifèria del país. 

Hernández va reunir més de 5,9 milions de vots en la primera volta electoral del 29 de maig, un 28,17% dels sufragis que es van emetre, només superat per les 8,5 milions de paperetes de Petro (40,34%).

El projecte de Petro recull en gran part les demandes de les importants protestes socials que van sacsejar els carrers dels principals carrers de Colòmbia entre 2019 i 2020 i que van provocar un canvi polític similar al viscut en països com Xile, Equador i Perú.

El seu programa planteja un canvi radical del model econòmic, basat en un impuls de la producció agropecuària prèvia reforma agrària amb la qual poder atacar la desigualtat.

A Colòmbia, més de la meitat de les terres estan en mans d'una minoria privilegiada que no arriba al 2% de la població.

Observador l'1-O a Catalunya i sensible al procés català
Petro va ser a Catalunya l'1 d'octubre de 2017 com a observador. En alguns dels seus tuits, que podeu llegir a sota, es va mostrar molt sensible amb el procés català.

"Després del discurs de Rajoy menyspreuant el referèndum, esclata una cassolada a tot Catalunya", va dir. "700 ferits, esquerra tradicional i dreta espanyoles el rebutgen. Però aquí hi ha una democràcia ciutadana. Catalunya", apuntava en relació a l'1-O.
 
Visita a Barcelona en campanya
El moviment de Petro, el Pacto Histórico, va començar a finals de gener passat a Barcelona la gira europea per intentar assegurar-se el vot de la nombrosa diàspora del país caribeny.  El llavors candidat a la presidència colombiana va ser a les Cotxeres de Sants i va protagonitzar un míting amb el líder d'ERC Oriol Junqueras, els dirigents de Podem Susana Segovia i Juan Carlos Monedero, i la diputada de la CUP Basha Changue. Petro es va reunir també amb l'alcaldessa Ada Colau.

El candidat de l'esquerra colombiana va assegurar que Barcelona és una ciutat de les "més llibertàries del món, avantguarda artística, urbanística i, en els meus records de lectura, la seu d'una revolució que va il·lusionar la humanitat democràtica ". Sensible a la situació política catalana va piular sobre el seu acte a "Barcelona, Catalunya, Europa".